29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 01 Maj 2013 08:51

Ko će nas popisivati?

 

Za oktobarski popis stanovništva predviđeno je štampanje 4,6 miliona popisnica, potvrđeno je “Dnevnom avazu” u Agenciji za statistiku BiH (BHAS). Iako je praksa da se štampa oko 10 odsto više popisnica, nerealno je štampati toliko viška materijala, s obzirom na to da procjene BHAS-a govore da BiH ima 3,8 miliona stanovnika.


To je ranije u izjavi za Nezavisne novine kazao i Fadil Fatić, zamjenik direktora BHAS-a, dok se brojka od 4,6 miliona popisnica spominjala kao neslužbena. Osim dogovorenog broja popisnica, u Agenciji kažu da su u jeku i ostale pripreme za popis te trenutno rade na finalizaciji metodoloških dokumenata i popisnica. U toku je izrada aplikacija potrebnih za obradu podataka, definisanje logističkih procedura, dovršavanje poslova vezanih za kartografsku dokumentaciju, a očekuje se pokretanje tendera za štampu popisnog instrumentarija. Uslijedit će i javni poziv za odabir najboljeg ponuđača za mjesto obrade podataka u Istočnom Sarajevu.


Na upit kada će biti raspisan konkurs za oko 25.000 popisivača i ostalog osoblja koje će biti angažirano na ovom velikom projektu, u BHAS-u kažu da je taj posao planiran za juli.

 

- Kriteriji za odabir popisivača i opštinskih instruktora su bh. državljanstvo, da imaju najmanje 18 godina, da se protiv njih ne vodi krivični postupak, da imaju najmanje srednje obrazovanje, da su stanovnici naseljenog mjesta ili opštine u kojoj će obavljati poslove popisivača, da imaju čitak rukopis, da budu na raspolaganju preko dana, uveče i vikendom za posao… – kazali su  u Agenciji, dodajući da je potrebno da bude zadovoljena i etnička zastupljenost.

 

Popisivači će biti plaćeni po broju ispunjenih obrazaca, u zavisnosti od broja popisanih osoba.