29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Februar 2013 23:25

Posao za njegovateljice

 

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Adnan Delić izjavio je da bi do kraja ovog mjeseca trebao biti potpisan dogovor sa nadležnom službom u Njemačkoj, prema kojem bi u prvoj fazi njegove realizacije od 450 do 500 njegovateljica iz BiH našlo posao u toj zemlji. 

 - Vijeće ministara BiH  trebalo bi da na narednoj sjednici utvrdi prijedlog dogovora i ovlasti Agenciju da potpiše dogovor - kazao je Delić na konferenciji za novinare u Sarajevu. Dogovor o zapošljavanju medicinskog osoblja sa srednjom stručnom spremom, odnosno njegovateljica u Njemačkoj, po njegovim riječima, garantuje im sva prava kao i domicilnim radnicima. Delić je govoreći o daljnjim aktivnostima Agencije istakao da će u martu delegacija iz BiH razgovarati u Austriji o implementaciji austrijskog programa pod nazivom „Crveno-bijelo-crvena karta“. Austrija je utvrdila 25 deficitarnih zanimanja i time se otvara mogućnost zapošljavanja građana BiH u ovoj zemlji na legalan način. 

 

- BiH ima trenutno potpisan sporazum o zapošljavanju sa Srbijom i Slovenijom, a postupak ratifikacije sporazuma sa Slovenijom je završen i on stupa na snagu u martu ove godine. Nadamo se da će ekonomija Slovenije stati na noge i da će potražnja za radnom snagom iz BiH biti mnogo veća, nego što je bila u prethodnih dvije godine - istakao je Delić. Sporazum o zapošljavanju sa državom Katar, kako je dodao, već dvije godine ne može da doživi finiš u realizaciji potpisivanja, pa i samoj ratifikaciji. Delić je najavio dolazak katarske delegacije u BiH 5. i 6. marta, kada bi trebalo da se utvrdi šta je to što im BiH može ponuditi, kakvi su kapaciteti službi za zapošljavanje, te da se definira tekst sporazuma. Delić je kazao da je delegacija BiH obavila i prvu rundu pregovora o zaključivanju sporazuma o zapošljavanju sa Rusijom i dodao da se u narednih nekoliko  mjeseci očekuje nastavak tih pregovora,kao  i utvrđivanje konačnog teksta prijedloga i njegovo parafiranje. 

 

- Rusija će biti interesantna zemlja za radnike iz BiH, jer organizuje olimpijske igre, zbog čega će im trebati građevinski radnici koji su obučeni i sposobni da rade u izuzetno teškim uvjetima, a BiH ima tu radnu snagu“, rekao je Delić.  Agencija za rad i zapošljavanje je ponovno apelirala na građane BiH da budu oprezni prilikom traženja posla u inozemstvu.

 

-Građani se moraju informirati o poslodavcu, a svakako moraju da vode računa ko vodi poslove u posredovanju pri zapošljavanju. Agencije koje se bave posredovanjem prilikom zapošljavanja u BiH  dužne su da svoje usluge naplaćuju od poslodavca - istakao je Delić.