25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 14 Februar 2013 14:53

Tunel Vijenac: U tri smjene

Na tunelu Vijenac, jednom od najvećih građevinskih objekata na trasi autoputa na Koridoru 5-C, radi više od 300 radnika u tri smjene - izjavio je za Agenciju Fena direktor Euro-Asfalta Hamed Ramić. Pored Euroasfalta, kao lidera konzorcija, na izgradnji tunela su angažovane i bh. firme - ŽGP Sarajevo, Hidrogradnja Sarajevo, Entea Sarajevo i Butmir Sarajevo.
 


Ukupna dužina tunela, kada bude izgrađen, bit će skoro tri kilometra. Direktor Ramić je kazao da je od 3.000 metara dosad iskopano u lijevoj cijevi 2.820 metara i u desnoj cijevi 2.570 metara. Vremenske prilike, po njegovim riječima, ne utiču na dinamiku radova.
 
- Fizičko probijanje tunela očekujemo početkom marta 2013., a konačni završetak prve faze do kraja aprila - kazao je Ramić. Tunel će biti opremljen najsavremenijom opremom, a put između Sarajeva i Zenice skratit će za četiri kilometra.  Ramić navodi da je Euro-Asfalt na Koridoru 5-C kao glavni izvođač, osim na tunelu Vijenac, angažovan i na dionicama Drivuša - Gorica i Kravice - Bijača, te kao partner na dionici Vlakovo -Tarčin.
 
- Na projektima Koridora radi za nas oko 1.700 radnika, dio kao partneri u konzorciju i dio kao podizvođači - dodao je Ramić.  Euro-Asfalt d.o.o. je danas kompanija sa 370 zaposlenih i sa dugogodišnjim internacionalnim iskustvom.  Što se tiče poslova u inozemstvu, Ramić je izdvojio projekt glavne uprave policije u Abu Dhabiju (UAE), i naglasio da su angažirani i na različitim projektima u Njemačkoj. Inače, JP Autoceste FBiH objavilo je početkom januara javni poziv za dostavljanje ponuda za drugu fazu izgradnje tunela Vijenac. Druga faza obuhvata radove na konstrukciji kolovoznih traka, unutrašnje betonske oplate tunela, kao i završne asfaltne radove na prilazu tunelu. Prvi automobili trebaju proći kroz tunel na proljeće  2014. godine.