26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 27 Decembar 2013 22:01

Kolike su plaće u Zenici ?

Svi smo ostali pomalo zabezeknuti iznosom plaća koje su isplaćivane (i dalje se isplaćuju) pojedincima u javnim ustanovama i preduzećima sa većinskim javnim vlaništvom, a koje su juče objavljene. Međutim, iako je plata od cca 15000 KM direktoru Bosnalijeka ne samo urnebesno visoka već i potpuno uvredljiva za sve koji rade pa i za prosječnu platu, za mene lično je ona mnogo manje uvredljiva od višestruko manjih ali i dalje ogromnih plata direktora javnih preduzeća, uposlenika organa javne uprave, te radnika u javnim fondovima. Zašto?

 

 

Uzevši za primjer Bosnalijek, koji je u većinskom vlasništvu (vlade) FBIH, platu direktoru ne isplaćuje iz budžeta, doprinosa, direktnih ili indirektnih poreza, nameta i ostalih harača. Platu direktoru isplaćuje iz sredstava koja je ta kompanija zaradila na slobodnom tržištu. Niko nikoga ne prisiljava da u apoteci kupi Bosnalijekov lijek, svako može izabrati Plivu, Krku, Lek, Bayern, ili bilo kojeg ostalog proizvođača.

 

Naravno da bi za većinskog vlasništva bilo bolje da se sredstva umjesto u te plate preusmjere u dobit preduzeća, koja bi se zatim u obliku dividende prebacila vlasnicima (i opet završila u platama, automobilima i gorivu), ali to je, usko gledajući, problem vlasnika te kompanije.

 

Usporedimo sada tu platu sa platama direktora JP u Zenici: VIK, ALBA, Grijanje, koje se po mojoj procjeni kreću između 3500-5000 KM.

 

Od čega se isplaćuju te plate? Od sredstava koje prikupljaju u potpunom monopolu, bez ikakvih tržišnih principa i pravila. Želite veću platu kao direktor JP? Bum, podignite mjesečni račun za marku, dvije ili tri. Niko se ne može odjaviti, niko ne može tražiti smanjenje cijena.

 

Zbog svega ovoga, predlažem da općinsko ili gradsko vijeće javno obznani informaciju o platama direktora javnih preduzeća u kojima je Općina Zenica potpuni ili većinski vlasnik. Da se ne bi pravdali odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka, nema potrebe da navode imena, dovoljno će biti da objave interne akte tih preduzeća o određivanju ličnih dohodaka za rukovodeće funkcije.

 

Mislim da bi rezultati bili jako interesantni, ali sam takođe uvjeren da do tih podataka sigurno nećemo doći, osim ako se u OV ne nađe neko pošten, hrabar, sa jakim ličnim integritetom i osjećajem za pravdu, kao što je NN bio u federalnom parlamentu, pa objavio podatke o enormnim platama.

 

N.V. za ZB