02 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 15 Decembar 2013 20:03

Uzbuna u Zenici. Umalo.

Važeći zakon kaže da satna koncentracija sumpordioksida u kubnom metru zraka ne smije prelaziti 470 mikrograma 24 sata u godini. U proteklih 40 sati u Radakovu je ona premašena 30-ak sati... Ipak, kao jedino mjerilo PRAGA UZBUNE uzima se, po nama nelogična i nevjerovatna opcija da TRI SATA ZAREDOM NA SVIM MJERNIM MJESTIMA, u Zenici to znači u Radakovu, Centru i Tetovu, bude izmjereno više od - 500 mikrograma. 

 

 

I to nemoguće umalo je večeras postalo moguće - iako se nadležni ne oglašavaju kad SO2 prelazi 1.270 mikrograma na jednom mjestu, trebali bi se zabrinuti kad se dogodi nemoguća kombinacija 3mjesta x 3sata (zaredom) x500mikrograma SO2. I, večeras, umalo... Jučer smo smatrali da će neki od uređaja da se "pokvari", ali dogodilo se nešto drugo "izdalo je Tetovo", kažu u šali, jer je u ovom naselju treći sat zaredom (iako je prethodnih šest bilo iznad granice) izmjereno ispod 500 mikrograma. Sve ovo ako je vjerovati monitoringu. Zato, kažu zakoni, nema brige ni potrebe za uzbunu. 

 

Oni koji su danas šetali bilo kojim dijelom grada znaju trebaju li vjerovati zakonima ili svojim plućima, pardon očima. 

 

NAPOMENA ČITAOCIMA: na priloženoj fotografiji podvučene su sve prekoračene satne vrijednosti - preko granice od 470 mikrograma.

Posljednja tri sata 16, 17 i 18 umalo je bilo 3x3x500.