19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 14 Decembar 2013 20:08

Jeste li bili na Liscu?

Koliko puta ste u životu bili na Liscu? Na vrhu? Jednom, nijednom? Večeras prijatelj reče da je propustio odlazak sa nama na Lisac, jer nikad za 35 godina nije bio gore. Smetovi OK, asfalt, ali Lisac? Ako krenete od Gradišća gore možete pješice ili terencem ili tuđim autom, pa vas nije briga. A i ne morate putem, ima prečica. To podrazumjeva planinarenje. 

 

Neću govoriti o samom releju, kao što vidite na fotografiji ima i veća kota od releja, samo je mi iz grada ne vidimo. Baš kao što nas s Lisca uglavnom ne vide. I bijelo more oblaka samo na par mjesta je smeđe, cveno..znate već na šta mislim... Prosto fascinira da imate ovako blizu ovakvu destinaciju, a da pričate o "kupresima", "komarima"....  Upravo u razgovoru koji je inicirao ovaj post rekoh "možda je i bolje" što većina nas nije nikad bila na Liscu. 

 

Onda bi morali češće objavljivati priče o "eko akcijama" dok jedni kupe, drugi bacaju smeće. Ko zna, možda je i dobro što se baš treba potruditi do gore. Jer oni koji se "oznoje" da vide ovozemaljsku ljepotu poput zalaska sunca na Liscu sigurno neće baciti papir, jer valja za ovog života misle još jednom doći gore i opet uživati. A da vrijedi, vrijedi, svake kapi znoja ili goriva. Jer deset kilometara od sumporne doline nalazi se ovo sa fotografije. 

 

Zato, dok ne napada snijeg, put pod noge... U Gradišću će vam reći gdje se skreće desno, a onda samo pravo i uzbrdo..

 

IMG 7487