01 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 24 Juni 2013 21:46

Zenički heftičnjak – broj 26.

Stiglo nam je ljeto i zvanično, kalendarski. Ovi koji su zaposleni troše dane godišnjeg odmora pred Ramazan, pa sam i ja tražio da odmorimo jednu sedmicu od heftičnjaka, međutim ovaj moj izdavač mi posla poruku (sa neke sunčane plaže) da projekat ne smije stati ni po koju cijenu.

 

Previše se toga, kaže, započelo i izgubio bih nit ako pauziram jednu sedmicu. Dobro, možda ćemo onda ovaj heftičnjak ispisati u nešto kraćem izdanju, pošto mi se čitaoci često žale da pišem dugačke tekstove i da ih najčešće čitaju iz dva-tri puta. A “Sulejman veličanstveni” se pregleda od jednom i to po 5-6 epizoda. 

 

Najbolji vijesnici ljeta u našem gradu su članovi KUD Željezara, naravno uz silne dijasporce koji nas preplave svojim rent-a-car vozilima. Kažu, do pola trijezni, a 100% pijani, da su oni još jedini segment nekadašnjeg metalurškog giganta koji aktivno radi. Kao i svake godine u ovo doba, evo već šesnaesti put za redom, obraduju svoje sugrađane nizom koncerata pred Beogradskom robnom kućom. Počelo je sa koncertom Narodnog orkestra, a onda prošle sedmice su svoje koncerte održali tamburaši, te folklorni i duvački ansambl. Za kraj je u ovoj sedmici ostao defile svih učesnika sa gostima iz okolnih gradova. Moram priznati da me svake godine oduševe repertoarom, pa iako sam odrastao na nekoj drugoj muzici zađuskam sa svojom kćerkicom. Valjda ta ljubav prema tamburicama raste sa brojem godina na brojčaniku.

 

Informacija koja bi trebala biti bitna za one koji su sa svojih prozora u proteklom periodu gledali u zelenu ogradu pored zgrade Socijalnog, doduše nezvanična, kaže da je investitor odustao od izgradnje džamije i trenutno se traži nova lokacija u Novoj Zenici. Ukoliko je ta informacija tačna, ne bi bilo loše da nadležni organi skinu ogradu sa parka i vrate park djeci, odnosno korisnicima koji to najviše i zaslužuju. Pri tome neka ne zaborave ošišati travu, jer se fudbal jako teško igra po dubokoj travi. Vratite djeci park!

 

Tokom prošle sedmice zasađene se u i sadnice na do sada izgrađenoj dionici GGM-a i time začepljena usta onima koji su se bunili protiv rezanja drveća na dionici GGM-a. Sadnice će da dijele dvije strane trkališta, pardon ulice i biće pogodna meta lokalnim jurilicama za 10-ak godina kad se razviju u drveće. Kako smo čuli u planu je da se zasade i parkinzi duž sarajevske ulice, kao i biciklistička staza, koji bi trebali da narastu i razviju se u funckionalan dio GGM-a u narednih 10 godina. Do tada auto pod ruku i u stan, kao što je Gusztav svojevremeno u stan unosio svog crvenog Fiću.  

U Bosni (a i u Hercegovini) je školovanje besplatno, al’ džaba. Tako kaže šala koju bi smo mogli podvesti pod onu kategoriju polusitinitih šala i pošalica.

 

Oduševila me je priča o mladoj Zeničanki koja je primljena na šest američkih fakulteta i našla se u situaciji da bira visokoškolsku ustanovu na kojoj će nastaviti školovanje. Procjenila je mlada Imman da se negdje visoke škole ipak vrednuju i da školovanje nije džaba, pa je nametnula sebi opasan ritam nakon kojeg će da bude ljekar, glumica koja govori Italijanski jezik, te pritome pliva, pjeva, svira gitaru i violinu i snima video spotove, a i politički je aktivna budući da je napisala i otvoreno pismo premijeru Bevandi … valjda sam sve nabrojao. Šta reći, osim poželiti joj sreću u bijelom svijetu, svjestan da se sigurno neće vratiti u BiH, a i što bi? Ovdje bi se po završetku fakulteta prijavila na biro i čekala par godina da joj neko da priliku da odradi pripravnički 12 mjeseci, pa onda opet na biro i čekaj ili u vladajuću stranku da ne čekaš puno … Bosanskim vladarima ne trebaju pametni, trebaju im poslušni i podobni. Zato, putuj Imman, neka ti je sa srećom i ne osvrći se puno.

 

Još malo o sportu, iako su trenutno pauze u svim loptastim sportovima. Sumiraju se rezultati iz prošle sezone i počinju lagano pripreme za narednu sezonu. Prve su sa pripremama krenule košarkašice Čelika. Okupila se respektabilna postava koja se priprema za novo učešće u regionalnoj ligi i domaćem prvenstvu. Uprava KŽK Čelik, iz koje je odstranjen direktor K., a na njegovo mjesto doveden novi direktor K., je krenula vrlo ambiciozno sa kreiranjem novih dugova, te je okupila veliki broj dobro poznatih i skupih igračica. Po oprobanom receptu iz prošle sezone, one bi trebale iznijeti teret prvih par mjeseci takmičenja, a onda kad im se ne budu isplatile plate, potražit će drugu sredinu, a na njihovo mjesto će dolaziti nove i nove i nove … i tako cijelu sezonu.

 

Na kraju ćemo imati nove tužbe prema klubu, a i presude po tužbama iz ranijih sezona koje će uskoro početi stizati na naplatu. Osim ako predsjednik uprave nije dogovorio značajnu finansijsku podršku iz budžeta Općine Zenica za ovaj klub, a na račun drugih sportskih kolektiva u gradu ili neko novo kreditno zaduženje za ulazak u novi piramida sistem, te novo gostovanje na lokalnoj tv stanici na kojoj će širokom puku objasniti da je sasvim normalno da poslodavac kasni nekoliko plata svom uposleniku i da mu nije jasno zašto se pojedine igračice bune.

 

S druge strane OKK Čelik, od kojeg su svi digli ruke je održao redovnu godišnju skupštinu na kojoj su se okupili samo oni najveći entuzijasti muške košarke koja je već godinama na aparatima za održavanje. Najveći problem kluba su naravno finansije pri čemu je napomenuto da je godišnji budžet ekipe na nivou sedmičnih primanja osrednjeg fudbalera u Engleskoj premijer ligi. Isti taj budžet je po 3-4 puta manji od budžeta KŽK Čelik ili RK Čelik.

 

Perspektiva kluba sigurno nije sjajna, iako je po mom mišljenju urađen fenomenalan potez sa besplatnom članarinom za omladinske i niže selekcije kluba. Rezultat toga je sigurno i treće mjesto na nedavno održanom finalnom turniru juniorskih kategorija, odmah iza Spursa i Širokog brijega. Ono što je glavno pitanje je na koji način tu djecu koju klub izgradi zadržati u klubu i tokom početnog stadija seniorske karijere? Na ovo pitanje uprava kluba, ukoliko želi jak klub, mora naći odgovor, jer primjera je mnogo da su klub napuštali mnogi perspektivni juniori, a da klub za njih nije dobijao niti jedne KM odštete. Sigurno je ovo tema za jednu širu opservaciju, a kažu da je krivaca mnogo – od KS BiH čiji pravilnik odgovara nakupcima, odnosno ekipama bez juniorskih postava i tzv. menadžerima koji kradu mlade igrače od klubova, preko košarkaškog saveza Ze Do kantona koji nije radio u interesu najjačeg kluba u kantonu, nego se podredio nekim ličnim interesima košarkaških moćnika, interesima gospodina K. J. (puno ime i prezime poznato autoru i svima koji se kreću u košarkaškom svijetu) i krađi kvalitetnih, mladih igrača iz KK Čelik (od Nedžada Sinanovića do najsvježijeg primjera Ognjena Kuzmića), pa do Uprave kluba koja je ove probleme gurala pod tepih i nije izlazila u javnost s njima, čime su najčešće proglašavani saučesnicima u “zločinu nad zeničkom muškom košarkom”. 

 

S druge strane fudbaleri su počeli s pripremama u nekom mirnijem raspoloženju. Pripreme je započela legenda kluba Amir Japaur, a očekuje se u narednih par dana da se pridruži i šef struke Vlado Jagodić. Čini se da će klub uspjeti sačuvati kostur ekipe od prošle sezone, a očekivano najteži pregovori su sa “najskupljim” igračima, koji su i doveli do rezultatskog uspjeha – Kajkutom i Mešanovićem. Vrh napada bi tako mogao doživjeti značajne promjene, ali siguran sam da će uprava kluba, ukoliko bude potrebno, naći adekvatne zamjene i da će NK Čelik i naredne sezone napraviti značajne rezultate u premijer ligi BiH.

 

Ovim putem želim se zahvaliti svima koji su mi putem maila pružili podršku i izrazili spremnost da pomognu u projektu Papirna, koji je spomenut u prošlosedmičnom Heftičnjaku. Ono što se dešavalo u prošloj sedmici oko ovog projekat djeluje jako lijepo i optimistično. Priča koju bi mogla ispričati Sportska škola sa zainteresovanim sportskim kolektivima (kojih je neobično puno) bi mogla jako lijepa. Već sad je sigurno da ćemo u budućnosti imati jedan lijep prostor za najmlađe, ako Općina Zenica da zeleno svjetlo za ovaj projekat. 

 

 

Kenan Ć.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.