26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Juni 2013 07:07

Nezasito grijanje

Svakog dana građani Zenice doživljavaju razne neugodnosti i prevare Javnih preduzeća, koja su „ispostave“ općine (VIK, Grijanje, bivši Zenica – stan i dr.), i koja zajedno sa svojim „roditeljima“ (općinom) na razne načine i raznim marifetlucima i nametima, potkradaju građane. Svima su poznate malverzacije sa bivšim „Zenica – stanom“ i VIK – om (tužbe, vodomjeri, poskupljenje takse i sl.).


Da ni JP „Grijanje“ nimalo ne zaostaje za ostalim, uvjerio sam se kad sam dobio Rješenje Kantonalnog suda, da moram platiti dug za grijanje iz perioda 1997 – 2001. godine, koje je u Crkvicama, gdje sam tada stanovao, bilo katastrofalno loše (20 – 30 % od potrebnog), koliko sam ja i platio. I u tadašnjoj Odluci o zagrijavanju grada, rečeno je, da sa tadašnjim kotlom mogu zagrijavati samo 40 % grada, odnosno, samo uži dio grada. Periferni dijelovi grada dobijali su samo „mrvice“ toplote, ali je zato cijena grijanja bila za sve ista. To je obilato koristio tadašnji direktor Šečić, a plodove njegovog lopovluka danas ubira trenutno rukovodstvo Grijanja na čelu sa direktorom Sarajlićem.

 

Tako su i Općinski  i Kantonalni sud, očekivano stali na stranu svojih pajdaša iz Grijanja, i presudili u njihovu korist, odnosno da platim grijanje koje nisam imao. Iz svog iskustva, a i iz priče mnogih prijatelja, sudovi su 90% na strani  Javnih preduzeća, a onih 10 % su veze i štele, kojima Sudovi otpišu i dug i kamatu. Svašta vam dolazi na pamet kad morate platiti ono što niste dobili, tj. glavni dug, zatezne kamate koje zavise od dužine sudskog procesa i često iznose skoro puno više od glavnog duga, uz neizbježne sudske troškove. To puno sliči onom vicu o Muji i Sulji, kad je Suljo jeo u restoranu, nije platio, a još traži kusur od konobara.

 

Kako rekoh, presuda Kantonalnog suda je konačna, i teška srca, pun gorčine, krenuh da uplatim komplet glavni dug i sudske troškove. Gorčina je u tome što ste prisiljeni platiti ono što niste dobili, i shvatite da nema ni „P“ od pravne države. Zbog sprege Javnih preduzeća sa općinom i sudovima, shvatite da se sa „ rogatim ne možete bosti“. Uzmem posljednji račun za maj 2013. gdje decidno stoji : „Vaše stanje sa 20. 05. 2013.“ i iznos duga u KM. Gledajući datum, pretpostavio sam da u tu cifru ulazi i iznos računa za maj ili 2/3 iznosa za maj ( za dvosoban stan 2/3 mjesečnog iznosa je oko 50 KM).

 

Međutim, blagajnik tvrdi da u stanje sa 20. 05. 2013. ne ulazi račun za maj, iako je obračunato stanje do 20.05. 2013. Taj blagajnik vjerovatno nije kriv za taj propust, ali ovo samo može biti još jedan način da se vrše malverzacije prema građanima. Drugi problem je traženje plaćanja zateznih kamata na dug, posebno na onaj za grijanje od 1997 – 2002. godine, kada je grijanje u većem dijelu Zenice bilo katastrofalno loše, posebno na periferiji grada (Crkvice, Radakovo, Lukovo polje i dr.). Posebna su priča bili viši spratovi zgrada (gdje sam i ja stanovao), gdje NIKADA, pa ni danas, grijanje nije ni 50 % kvalitetno kao u ostalim dijelovima zgrade.

 

To znaju i ptice na grani, ali rukovodstvo JP „Grijanje“ to uopšte ne interesuje. Uredno vode glavni dug i na kraju vam dodaju sudske troškove i zatezne kamate (mislim oko 12 %), koje prelaze 4 – 5 % najviše bankarske kamate !!! Kako vas g – dine Sarajliću nije stid  i Boga strah (ako vjerujete u Njega), pored traženja naplate glavnog duga, tražiti i plaćanje zatezne kamate za katastrofalno loše grijanje iz navedenog perioda, uz druge probleme sa grijanjem. Vi vrlo dobro znate (ako ne znate, raspitajte se), da je sve ovo gore navedeno ISTINA.Sami ste u intervjuu, u listu „NAŠA RIJEČ“ (od 23.04.2013.) izjavili, da je Vlada FbiH usvojila Propis koji omogućuje otpis kamata, ako se glavni dug izmiri do kraja ove godine, i da ćete i Vi tražiti da Vam Vlada ZDK otpiše kamate na Vaš dug prema njima.

 

Prema tome, budite bar jednom ljudi i pokažite koliko bilo poštovanja prema napaćenom narodu, posebno prema penzionerima i socijalnim slučajevima. Dobro znate da vam ni glavni dug u najmanje 30 – 50 % slučajeva nije opravdan i čist, zbog lošeg grijanja dijelova grada i dijelova zgrada, i ne tražite „i pare i paket“. Neefikasnost sudova u Zenici, koji jedan komunalni predmet rješavaju 5 – 10 godina, čime građanima nabiju zateznih kamata daleko više od samog glavnog duga, je posebna priča. Kažu, puno je predmete, a malo sudija, pa ne mogu biti efikasniji. Na Birou za zapošljavanje se nalazi nekoliko stotina diplomiranih pravnika, koji čekaju na posao. Zašto ne primiti stotinjak pravnika na određeno vrijeme, da im pomognu, odnosno da pripremaju predmete, a sudije da to samo pregledaju i daju konačnu riječ. Ubrzali bi se postupci za nekoliko godina i drastično smanjile zatezne kamate, što bi bilo od koristi i građanima, a indirektno i „Grijanju“, jer bi prije naplaćivali dobijene predmete.

 

P.S.

Znam da pravnici nemaju znanje i iskustvo sudija, ali bi mogli dosta pomoći, usput zaraditi koju marku i steći određeno iskustvo za svoj budući rad. Na kraju, ne volim kleti. Ali, ako rukovodstvu JP „Grijanje“ zaželim zdravlja onoliko koliko sam ja imao grijanja u stanu, neće se naživjeti.

 

POZDRAV !

N.N. - Zenica