27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 19 Januar 2013 13:39

Zeničanin pomogao Dugom

 Zeničanin koji je insistirao na anonimnosti, ponudio je besplatno na nekoliko mjeseci smještaj porodici Huseinspahić, koju je bez alternativnog rješenja deložirala Općina. Kad sam pročitao članak, jednostavno nisam mogao da ne reagujem, kazao nam je ovaj sugrađanin. Obaveza Huseinspahića biće da plaćaju troškove "režija", te da tako sa krovom nad glavom uđu u toplije dane, pokušavajući riješiti svoje stambeno pitanje.

 

 

Grupa mladih Zeničana organizovala se preko Fejsbuka i za danas (subota) na četiri lokacije u pješačkoj zoni Zenice, u Titovoj ulici i na Trgu Alije Izetbegovića, planirala organizovati  akciju pomoći porodici Nermina Huseinspahića Dugog. NBažalost, prema informacijama koje smo dobili od organizatora, nakon što su namjeru prijavili policiji, rečeno im je da su "zakasnili", jer takve aktivnosti treba najaviti 48 sati unaprijed !!!??  

 

- Nismo odustali, narednog vikenda ćemo organizovati akciju, kazali su nam organizatori. 

 

Nermina Huseinspahića Dugog, ratnog vojnog invalida, je u srijedu iz prijateljeve garsonjere deložirala Općina Zenica, a nakon tvrdnji da će mu finansirati šest mjeseci najam stana dok se porodica «ne snađe», Općinari su poslije deložacije «promjenili priču».

 

- Iz službe koja nas je deložirala, upućuju nas na boračku službu, kao babo je kazao da je borac, neka mu oni pomognu. Hvala svim ljudima koji su nas zvali nakon vaših tekstova, kazala nam je Nerminova kći Azemina. 

 

Kako ona navodi, iz Centra za socijalni rad  najavili su mogućnost da Nerminu oduzmu djecu i smjeste ih u prihvatilište ili Dom za djecu bez roditeljskog staranja, s obzirom da su bez ikakvog smještaja, a majka im je još u bolnici. 

 

- Brat i ja to ne želimo i moraće nas vezati i odvesti od babe, kazala nam je Azemina. 

 

Jučer je nekoliko suboraca njihovog oca, pet puta ranjavanog pripadnika 303. Viteške brigade Armije BiH, koji žive van BiH, zatražilo od naše redakcije njihov kontakt, u namjeri da im pošalju pomoć iz inostranstva. 

 

S druge strane, u Općini Zenica i jučer su bili gluhi na molbu ove porodice da im se, barem na nekoliko mjeseci, osigura privremeni smještaj.