28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 24 Septembar 2012 10:28

U kakvom gradu živimo?

U subotu me rodica zove da izađemo, ipak je subota, red je, a i običaj. „Ma neću“, rekoh, „strah me vraćati se sama kući“. Ovu moju izjavu često ne shvataju, ne razumiju čega se bojim. Pa eto, bojim se luđaka, lopova, pasa lutalica... U takvim trenucima mi često naumpada Meša Selimović i citat iz „Tvrđave“, koji kaže: „Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?“. U ovoj našoj „zemljici Bosni“ bojimo se i ovna i govna, a odavno smo prestali živjeti, a počeli preživljavati.

 

I tako ja u subotu „sigurna“ pored svog računara čitam vijest da je ubijen momak, ni kriv ni dužan. Nevina žtrva još jednog vatrenog obračuna. Žao mi momka, a u isto vrijeme se ježimod same pomisli da sam to mogla biti ja. Baš na toj stanici čekam autobus da idem kući. To je mogao biti i neko od vas. Žao mi Amera, a žao mi i svih nas koji živimo u ovakvoj državi, u ovakvom gradu.

 

Eto vam, dragi političari, dokaz o vašem radu i vašem zauzimanju za ovaj grad. Očigledno nemate tim za Zenicu. Ne, vi niste snaga Bosne i Hercegovine!

 

Snaga smo mi, mladi, koji nevini ginemo dok nas vi bezbrižni posmatrate sa predizbornih plakata.

 

R.I.P. Amer Pivić

 

Piše: Bahrija Bajramović/Moj portal