26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 30 April 2012 22:52

Prvi maj, šta slavite?

Prvi je maj. Za neke Praznik rada. Za neke, dan u kojem se roštilja, jede obilato u prirodi. Za mnoge naše sugrađane još jedan dan u kojem pokušavaju sastaviti  kraj s krajem. 

Umjesto uobičajenih floskula za Praznik rada poželiti ćemo vam sve ono što nemate, više rada, više novca, više poštovanja vaših radnih prava. Donosimo vam tri različita osvrta na ovaj praznik.

 

Prvo, nevladin aktivista Muhamed Pivić ustupio nam je za objavljivanje kratki osvrt o Prvom maju. 

Drugo, FB grupa i blog - Zeničanke objavili su audio - zapis o (ne)poštivanju prava, a direktan povod ovog "mixa" bio je upravo ovaj Praznik rada. 

I na kraju, poslušajte nešto što se godinama aktivno slušalo i s ponosom isticalo,a  danas spominje tek u postovima cyber nostalgičara. 

 

Pola miliona nezaposlenih, 300.000 penzionera koji žive na ivici egzistencije, na hiljade radnika ostalo bez posla, sve ukupno, može se reći da preko milion BH građana nema razloga za slavlje.Prvomajske demonstracije ove godine u Bosni i Hercegovini nisu najavljene, dosadašnje organizatore je odvratilo bezuspješno dosadašnje „okupljanje“ na koja se odazivalo tek nekoliko desetina građana. Organizatori demonstracija u Njemačkoj najavljuju velike skupove koji će krenuti prema vladinoj četvrti u centru Berlina, glavni grad Njemačke će večeras i sutra osiguravati 7.000 policajaca raspoređenih na ulicama. Nakon dugo najavljivanih bosanskih jeseni, proljeća i ljeta očigledno je, da je BH građanima onesposobljena logika i razum. by Muhamed Pivić.

 

 

 

Prenio korisnik  28. 04. 2012.

Dokle će građani Bosne i Hercegovine tolerisati pritiske?
Jedini zahtjev građana BiH je da imaju bolji život, posao, socijalnu sigurnost i obrazovanje.
Želimo da, uz podršku Nevladinih organizacija, istrajete u borbi za bolji život, u izgradnji i jačanju civilnog društva.