29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 18 Oktobar 2014 01:02

Smajlović kao premijer FBIH?

Raspodjela izbornog plijena zvanog budžet, državna služba, ministarske pozicije, Dom naroda, Upravni/Nadzorni odbori itd, itd može da počne. Sve je manje - više poznato, a kada je u pitanju ZDK, onda već i kristalno jasno. Sasvim je izvjesna koalicija SDA/DF/HDZ, zbir poslaničkih mjesta u Skupštini daje brojku 18, što je dovioljno za većinu.

 

Naravno SDA je kao pobjednik "domaćin" u cijeloj priči, a DF i HDZ treba da se ponašaju kao pristojni gosti i svi će biti zadovoljni. Ovoga puta tu je i HDZ pa se ne moraju prebrojavati hrvatska krvna zrnca po drugim strankama za zadovoljavanje i te nacionalne strukture. Razumljivo je i da će SDA kao pobjednik dati nam novog premijera, iz još uvijek nepouzdanog izvora danas smo saznali da bi to mogao biti i aktuelni načelnik općine Kakanj Nermin Mandra, što možda objašnjava ponašanje kakanjske SDA na prethodnim izborima, gdje su možda i svjesno prepustili poslanička mjesta drugim gradovima očekujući mjesto premijera, ili je razlog tome ipak bio sukob na relaciji nekada dobrih prijatelja Mirsada Zaimovića i Nermina Mandre. A kada smo već pomenuli i aktuelnog predsjednika KO SDA ZDK naše pouzdane informacije kažu da bi on uskoro trebao da postane novi direktor BH Telecoma. I tu se priča o kandidatima iz ZDK  koji pretenduju na pobjednička izborna mjesta ne završava. Navodno je i Husein Smajlović aktuelni načelnik Zenice u igri za premijera Federacije BiH, gdje konkuriše i nekadašnji načelnik Vogošće Asim Sarajlić. Istina, bilo bi i poštenije da premijer bude iz ZDK nego iz KS iz prostog razloga boljeg izbornog rezultata.

 

U ovom omjeru snaga SDA/DF/HDZ kao Visoko možemo očekivati i s pravom se nadati da ćemo dati iz reda SDA bar jednog ministra. Kada je u pitanju DF od pet poslaničkih mjesta jedno je iz Visokog, tako da bi i tu mogli nešto očekivati, dok u priči o HDZ-u Visoko ne postoji. Interesantno je i mjesto premijera, ko god to bio prvog radnog dana ga čeka onih 178.000.000KM duga po osnovu presude za kolektivne ugovore. Ako znamo za ubjedljive pobjede u Visokom i Zenici Fahrudina Radončića u utrci za bošnjačkog člana predsjedništva, onda je ljudski očekivati da ta dva grada ne konkurišu za mjesto premijera, čisto zbog predsjednikove sujete. Što opet ide u prilog ovoj priči o premijeru iz Kaknja što bi malo umirilo i Zaimovićevu unutarstranačku opoziciju u rodnom gradu.

 

Kada je u pitanju opozicija SBB/SDP/ASDA/SBiH/BPS u ovom zbiru daju brojku 17, s tim što još nije sigurno da li će neka od ovih stranaka pridružiti se koaliciji pobjedničke SDA ukoliko uspiju da političkom trgovinom dobiju nešto od izvršne vlasti ili pozicija u javnim preduzećima. Dok bi sa druge strane bili faktor stabilnosti u bojazni SDA da ih neko iz DF-a i HDZ-a ne izradi što je teško očekivati, jer pomenuta koalicija kako sad stvari stoje ide po vertikali.

 

VISOKO.CO.BA

 

..