26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 23 Februar 2014 03:09

Predstavljamo: Novo nebo

Već dugi niz godina (sad već preko 30) u Zenici, nekad tiho, a nekada mnogo glasnije, djeluje jedan svojevrstan glazbeni i društveni fenomen: bend kršćanske duhovne glazbe “Novo Nebo” koji je odgojio generacije i generacije mladih glazbenika, ali još bitnije od toga – odgojio je i generacije svestranih i dobrih mladih ljudi. S njihovim današnjim voditeljima smo imali čast i zadovoljstvo razgovarati, a što smo o njima saznali, prenosimo u cjelosti ovdje…

581109_319338164815750_117208633_n

Što reći o zeničkom duhovnom bendu Novo Nebo u samo 4 rečenice?

4 rečenice su više nego dovoljne. Zajedno s ovom izgleda da smo potrošili već dvije :-) . Okupljeni smo davne 1983. na inicijativu tadašnjeg kapelana fra Pere Vrebca, koji je “skontao” genijalan način da zaokupi pažnju mladih, kojih je tada bilo mnogo u našoj župi. Djelujemo u franjevačkoj župi sv.Ilije Proroka i svake nedjelje sviramo sv. Misu u 10h, a Vaši čitatelji su dobrodošli!

Što reći o zeničkom duhovnom bandu Novo Nebo, a da naši čitatelji možda već ne znaju?

Kroz sastav je prošlo 10 generacija i preko 80 mladih osoba, a u međuvremenu su neki i ostarili :-) . U većini slučajeva članovi grupe se prvi put susreću sa svojim instrumentom u podrumu grupe (osobito bubnjari).  Volonterski sviramo i trudimo se sami sebe financirati, tako da svaka marka koju dobijemo od nastupa, ide u održavanje instrumenata. Sve autorske pjesme Novog Neba su naših ruku djelo: muzika, aranžman, snimanje, programiranje, miksanje…

Koji je to izvor snage koji pokreće mladi, bračni par Čurić i ostale članove benda da u svoje pretrpane dnevne i tjedne rasporede konstantno ubacuju sate i sate proba i aktivnosti oko benda?

Vjera i potreba da se na neki način animira župa, a uz to sve se veže i ljubav prema Bogu, muzici, ljudima, društvu. Interesantno je da je grupa iznjedrila 4 braka (aBd bit će ih još), i puno kumova i doživotnih prijatelja.

602052_444400782309487_224160595_n

Kako izgleda jedna prosječna nedjelja benda Novo Nebo ili bar njegovih voditelja (od ustajanja, spremanja za mise,sviranja misa, druženja, sve, sve, sve)?

Voditelji ustaju u 06:30, dok su ostali članovi u dubokom snu, a osobito pojedinci (prepoznat će se). Uz jutarnju kafu i doručak Danijela pravi slajdove i powerpoint prezentaciju za nedjeljnu Misu, i potom „navrat na nos“ trčimo da stignemo u 8:45 u crkvu, kada se svi okupljamo. (osim onih iz prethodne rečenice, koji kasne) Onda ide jutarnja gimnastika u vidu nosanja instrumenata i ozvučenja i dobro poznata trka frka. Kad se sve pokopča slijedi proba, pa 10-15 min pauze i sv.Misa. Nakon Mise, vraćamo sve na svoje mjesto i potom po starom bosanskom običaju pijemo zasluženu kafu,  nekad sa svećenicima u župi, a nekad i u obližnjim kafićima.  I tako, nekad iza podne slijedi nedjeljni odmor sa obitelji ili učenje.

Koji su to glazbeni pravci koji vas zadnjih godina najviše nadahnjuju?

Budući da svi članovi slušaju različite žanrove, nekako nam je svima najbliži malo žešći rock.

Koji Vas pisci, mislioci ili javne osobe najčešće nadahnjuju?

Isus, papa Franjo, Ivo Andrić, Gibonni, facebook :-) (ako znaš šta tražiš i ako imaš kvalitetne prijatelje).

Osim u vjeri, čovjek može naći izvor nadahnuća u prirodi, stvarima i ljudima oko nas, naravno ako to želi vidjeti.

Kako je počela sva ta ljubav prema glazbi i prema Isusu i tko je odgovoran za to što ste Vas dvoje i dan danas posvećeni tome tako silno?

I mi smo kao teenageri ušli u bend (Zoka s 15 god, Danijela s 19. ) tako da se naša iskrena ljubav prema glazbi razvila upravo u Novom Nebu. Kako smo sazrijevali, tako je i naša duhovnost i vjera rasla i razvijala se. Rad sa mladima i promoviranje ispravnih vrijednosti doživljavamo kao našu misiju, koja itekako ima uporišta. Nastojimo mladima pružiti alternativu u životu i približiti im Isusovo učenje i život sv.Franje kao primjer.

Koji su najveći uspjesi benda od njegovog osnutka, do današnjih dana?

Prije svega. nastup na Uskrsfestu davne ’86, zatim nastup u povodu dolaska pape Ivana Pavla II na Koševu, kao i brojni nastupi na duhovnim festivalima, gdje smo osvojili i po koju nagradu, izdvajamo i nastupe u mnogim velikim dvoranama i značajnim mjestima (V.Lisinski-Zagreb: BKC-Sarajevo; dvorana Gradski vrt i Tvrđa-Osijek; Hala sportova- Subotica; Bilino Polje, BNP, Arena i glavni trg-Zenica, Švicarska, Italija, Austrija). Pored brojnih nastupa izdali smo 3 albuma, snimili 5 video spotova, itd…

Sadašnja postava? (detaljno po imenima i najkraćim crtama o svakom članu)

Andrea Margeta-vokal, student Politehničkog fakulteta,  Darko Kolak-klavijatura, učenik IV. razreda KŠC gimnazije; David Adžić-gitara, Leona Lučić-flauta, Benjamin Rajić-bubanj učenici I. razreda KŠC gimnazije, Davor Logarić-gitara,dugogodišnji član grupe, ton majstor, producent;  Kristijan Letić-bas, Sanja Tavić-violina, prof.violine; Zoran Čurić-voditelj benda, bubanj, vokal i „zakrpa“( tj.sve ostalo); Danijela Čurić-voditelj benda, vokal, klavijatura.

431955_465284783554420_558090776_n

Otkud ideje za još jedan, najnoviji treći album? Po čemu se razlikuje od prethodna dva?

Novi album „Gospodin dolazi“ je sastavljen uglavnom od dosad neobjavljenih pjesama sa festivala od 1999. do 2013., kao i nekoliko drugih autorskih pjesama koje do sada nisu objavljene.  Na izdavanje albuma nas je potaknuo Slavko Nedić, urednik Hrvatskog katoličkog radija i jedan od najvećih poznavatelja katoličke duhovne scene u našoj regiji.

http://www.kockice.ba/hkd-napredak/predstavljamo-duhovni-bend-novo-nebo-iz-zenice/ 



Povezani članci (by tag)