27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 04 Februar 2012 15:01

Izvještaj CZ od 15h

Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni operativni centar izvještava Vas o slijedećem:

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije i pomoć građanima Kantona. Evidentirano je 12 poziva građana, koji izražavaju negodovanje, zbog ispuštanja dimova i plinova iz pogona „Arcelor Mittala“ u Zenici.

Federalno Ministarstvo prometa i komunikacija izdalo je rješenje kojim se proglašavaju zimski uvjeti za vožnju, te se zabranjuje kretanje na svim prevojima za autobuse, teretna vozila, teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

 

Na području Kantona nove sniježne padavine učinile su da se saobraća otežano i usporeno, a i vidljivost je u pojedinim krajevima smanjena zbog intenzivnih padavina. Ugaženog snijega na kolovozu ima do 8 cm, a dodatne probleme stvara i niska temperatura zbog koje je kolovoz zaleđen, kao i mjestimično jak vjetar koji stvara sniježne nanose. Ekipe putne operative održavaju prohodnost puteva, ali je njihov rad otežan zbog intenzivnog snijega.
Najteže odvijanje saobraćaja je na području naselja koja gravitiraju u višim i planinskim predjelima u svim općinama na području Kantona.

Na području općine Zenica odvijanje saobraćaja u samom gradu je otežano zbog visiine sniježnog pokrivača, saobračajnice se čiste, dok su trotoari u neznatnoj mjeri očišćeni.
Problemi u odvijanju saobraćaja prisutni su u padinskim , višim i visokm dijelovima grada i općine, gdje ekipe putnih operativa ne stižu u dovoljnoj mjeri da očiste snijeg.
Firma „Alba“ 48 sati neprekidno čisti grad od snježnih padavina sva raspoloživa mehanizacija zajedno sa ljudima je na terenu.
Firma „Almy“ čisti sve regionalne i lokalne puteve na području općine. Najveći problemi su tranutno prema Babinu, Hrastova i na putu prema Smetovima. Visina sniježnog pokrivača je velika oko 80 cm, a snijeg ne prestaje da pada pa dodatno stvara probleme u održavanju puteva prohodnim
Magistralni put M-17, je prohodan uz otežano odvijanje saobraćaja uz smanjenu frekvenciju vozila.Ekipe putnih operativa vrše čišćenje puteva, ali zbog neprestanog padanja snijega sve kategorije puteva u dovoljnoj mjeri nisu očišćene. Po prestanku padavina pristupit će se čišćenju i nekategorisanih puteva.
Trenutno nema prekida u snabdijevanju električnom energijom niti problema u snabdijevanju vodom.


Na području općine Vareš palo je novih 40 cm snijega koji je dodatno otežao odvijanje saobraćaja na svim putnim pravcima,
Tokom dana radilo se na raščišćavajnu putnih komunikacija na sljedećim putnim pravcima:
Pajtov han – Budoželje, Pajtov han – Striježevo – Kokoščići, Šimin potok – Očevije – Mirkovići - Ligatići, Vijadukut – Pržići – Daštansko, Studenac - Zubeta ravne – Crna rijeka.
Za danas planira se čišćenje puteva na pravcu Pogar – Duboštica i Daštansko – Mekuše.
Putni pravac iz Vareša prema Brezi je pod velikim snijegom, nekolicina vozila je bilo odsječeno uljed sniježnih padavina, ali je put trenutno prohodan.
Najteža situacija je na lokalnim i seoskim putevima gjde je visina snijega preko 1 metar.
Sva raspoloživa mehanizacija je angažovana na čićšćenju putnih pravaca.

Općina Olovo
Nove sniježne padavine u protekla 24 sata stvorile su nove problem u cijeloj općini.
Općinski štab CZ na svojoj sjednici održanoj 04.02.2012. Doinio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće za proctor cijele općine. Sem redovniih angažovane su I dodatne snage za čišćenje puteva: ŠPD ZE-DO Kantona Šumarija Olovo, Prominvest Olovo. Dogovoreni su prioritetni pravci djelovanja. Prekinuta je nastava u svim školama do normalizacije stanja.
Na području općine Olovo visina snijega kreće se od 60-120 cm, snijeg i dalje pada.
Magistralni put M-18 i svi regionalni putevi su prohodni, lokalni putevi na kojima se odvija autobuski saobračaj su prohodni. Većina ostalih lokalnih puteva je prohodno, zimske službe ćiste snijeg po prioritetima.
Naseljena mjesta do kojih nisu probijeni putevi su: Slivnje, Milunići i Krajšići u koje se dolazi preko podrućja općine Sokolac.
Nastava u školama odvija se sa manjim problemima, privredna preduzeća koja se bave rezanjem građe nerade zbog niskih temperatura, Tekstilna industrija radi bez problema.
Ugroženo stanovništvo:
Firme Porobić, Valjevac i Gradnja 1, na području općine Olovo zadužene su za čišćenje putnih komunikacija.
Regionalni put Olovo – Zavidovići je zatvoren zbog lavina, 2 auta auta su zatrpana., a putnici su naspustili bezbjedno vozila.
Put Olov – Han pijesak zatvoren je zbog lavina.
Magistralni put M-18, je u fuinkciji za saobraćaj ali prisutne su velike poteškoće u odvijanju saobraćaja.
Zbog ispadanja dalekovoda Šaševci, 3 MZ su bez napajanja električnom energijom , koje broje oko 2000 stanovnika.

M-18 zatvoren za kamione, dozvoljen za putnićka vozila i autobuse.
Regionalni putevi:
- Olovo-Zavidovići zbog lavina od Olova do Ćuništa u prekidu, dva vozila zatrpala lavina, nitko nije stradao.
-Olovo_Han Pijesk zbog lavina u prekidu.
-Olovo-Sokolac zbog lavina u prekidu.
- većina lokalnih puteva u prekidu


Usljed intezivnih padavina na području općine Kakanj došlo je do zastoja saobračaja na putnom pravcu Kakanj – Ponijeri, gdje je na lokalitetu Begova voda u snijegu ostalo putničko motorno vozilo sa 4 lica iz Zavidovića. Mašina firme Trgošped je pročistila put za Ponijere. Vozilo je propračeno do grada Kaknja. Nije bilo povrijeđenih lica.
Na području općine Kakanj visina snijega iznosi od 50 do 70 cm, dok je u višim predjelima visina preko 1 metra.
Angažovana je sva raspoloživa mehanizacija na području općina Kakanj na raščišćavanju svih putnih komunikacija od sniježnih padavina.


Na području općine Zavidovićii snijeg koji je padao cijelu noć u jutarnjim satima napravio je velike problema u odvijanju saobraćaja. Visina snijega u gradskom području je oko 60 cm, a na lokalnim putevima i do 80 cm.
U jutarnjim satima došlo je do otežanog odvijanja saobraćaja, a naročito autobuskog pa su u prekidu bili putni pravci prema Dubravici, Mahoju, Imamovićima, Crnjevu, Brašljevinama, Borovnici.
Tokom dana, zahvaljujući angažovanju preduzeća koja su zadužena za čišćenje i održavanje putnih pravaca , u 13,00 sati, svi putni pravci su prohodni.
Takođe JKP “RADNIK“ uložilo je maksimanlne napore i dosta kvalitetno očistila uže područje grada, kako ulice,tako raskrsnice i mostove.
Angažovane su firme Heldovac, Gradnja i JKP Radnik na čišćenju saobraćajnica i putnih komunikacija.
U 13,00 sati možemo reći da je situacija stabilna.


I u ostalim općinama na području Kantona slična je situacija u vezi sa sniježnim padavinama zbog čega se saobračaj odvija otežano a naročito u višim i visokim predjelima. Prisutna su kašnjenja u odvijanju autobuskog saobračaja prema svim linijama,