26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 20 Mart 2012 12:12

Dodjeljene Nagrade Zenice

Vijeće općine Zenica danas je u povodu 20. marta, Dana općine Zenica, održalo svečanu sjednicu na kojoj su tradicionalno dodijeljena javna priznanja pojedincima zaslužnim za promociju Zenice u BiH i inostranstvu. Sjednica kojoj su prisustvovali brojni gosti, počela je minutom šutnje i odavanjem počasti tragično stradalim sestrama, Emili (17) i Nini (7).

 

“I na današnji Dan Zenice možemo s ponosom reći da ima stvari kojima se možemo podičiti. Naš grad postaje zanimljiv drugim gradovima iz BiH i inostranstva. Zenica sve češće učestvuje u različitim vrstama razmjena i zajedničkih projekata bilo u kulturi i sportu, bilo u nauci i privredi. Najviši predstavnici međunarodne zajednice ukazuju na Zenicu kao poželjan model razvoja lokalne zajednice. I 2012. godinu obilježit će kranovi i teške mašine. Zenica je naša kuća koju stalno popravljamo, gradimo, renoviramo. Ova je godina velikog remonta”, između ostalog u svom svečanom govoru rekao je Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica.

Predsjedavajući Vijeća općine Zenica Nebojša Nikolić i načelnik Smajlović, prema ranijoj odluci o dodjeli javnih priznanja, a po prijedlogu Ocjenjivačkog suda za javna prioznanja ista su uručili: Hadžiri Dračo, direktorici Osnovne specijalne škole Zenica, za poseban doprinos na poboljšanju položaja osoba s posebnim potrebama i unapređenju kvaliteta školovanja i života ove populacije i Husejinu Hinoviću, direktoru Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata, za dugogodišnji doprinos razvoju sporta i sportske infrastrukture, afirmaciji Zenice i jačanju njenog ugleda u zemlji i svijetu.

Dobitnici javnog priznanja Plaketa Zenice su Glumački i bračni par - Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić, dramski umjetnici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, prof. dr. sci. prim. Lejla Ibrahimagić - Šeper i Luigi Danezi iz italijanskog grada Fiorenzuola.

U okviru obilježavanja 20. marta, Dana općine Zenica, večeras u Gradskom parku bit će održana ceremonija otvaranja 17. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”.