27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 06 Avgust 2014 11:49

Teško stanje na klizištima

Nevrijeme koje je pogodilo grad uzrokovalo je nekoliko isčupanih stabala i polomljenih grana na ulicama kao i velike količine vode koje odvodna kanalizacije nije mogla primiti usljed čega je došlo do plavljenja večine ulica u gradu.

 

Nove infomacijima o stanjima na ugroženim područjima od poplava i klizišta u Zeničko-dobojskom kantonu nisu nimalo ohrabrujuće - saopćili su iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.  Jučerašnje jake kiše su pokrenule brojna klizišta, a tokom noći su enoromno povećane količine vode u seoskim potocima što se naročito osjetilo na području naselja Topčić polje kod Zenice i u donjem toku rijeke Željeznice, koja se slijeva iz naselja Željezno polje. 

 

-Situacija je protekle noći bila izuzetno složena, a ništa nije bolja ni jutros, jer kiša neprestano pada - kazao je Feni Sead Đanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.  Na području Topčić polja protekle noći bilo je angažirano pet mašina s kojima su pripadnici civilne zaštite i mještani odbranili naselje od nabujale vode Starinskog potoka. Voda ovog potoka neprestano nanosi pijesak i kamen koji se mora odmah vaditi da ne bi došlo do prelijevanja vode van korita potoka. 

 

Zahvaljujući naporima spasilačkih ekipa, na svu sreću nije došlo do novog plavljenja kuća u Topčić polju. Ako kiša nastavi i dalje padati, za četvrtak i petak će trebati povećati broj mašina i ljudstva na područjima nemilskog kraja i Željeznog polja. Na cesti prema Bistričaku i Šerićima ekipe su sa šest građevinskih mašina jučer uspjele očistiti oko tri kilometra na klizištu koje je prekinulo ovu komunikaciju, ali je jutros novo klizište, odmah u blizini željezničkog tunela Bistričak, ponovno prekinulo saobraćaj prema selima šeričkog kraja. 

 

Na nekoliko mjesta magistalnog puta M-17, u dijelu kojim prolazi kroz Zeničko-dobojski kanton, otežano je odvijanje saobraćaja zbog povećane količine vode na putu ili klizišta, pa se vozačima preporučuje da brzinu prilagode uslovima na putu i da izričito poštuju upozorenja policije ili interventnih ekipa. U mjestu Ograjina na magistralnom putu M-17 kod Žepča, vozila se propuštaju naizmjenično uz kraće zastoje zbog rada mašina na čišćenju klizišta, a stručne ekipe otklanjaju probleme s manjim klizištima u Maglaju, Usori, Tešnju, Zavidovićima i Žepču. 

 

Prema posljednjoj informaciji, kod skretanja sa magistralnog puta za Željezno polje ponovno je blokirana saobraćajnica za ova sela, kao i alternativni putni pravac preko sela Brižje. Na području Bistričaka usljed novih jakih kišnih padavina pokrenuto je novo veliko klizište koje je prekinulo lokalnu komunikaciju Nemila-Šerići. Velika količina vode, zemlje i kamenja obrušila se na asfaltnu cestu i potpuno je zatrpala glavnu saobraćajnu cestu za sela Šerići, Kolići, Vukorići, Bistrica, Smajići, Žičara i Bistričak. 

 

Kantonalna uprava civilne zaštite odmah je pokrenula teške građevinske mašine na ovaj lokalitet i krenula sa uklanjanjem klizišta, ali će prema prvim prognozama stručnih osoba saobraćaj na ovom dijelu biti u funkciji tek u četvrtak, jer se radi o velikom klizištu