18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 06 Avgust 2014 16:03

Poplave:stanje srijeda popodne

Općinski štab civilne zaštite  Zenica je nakon dobivenih  informacija o olujnom nevremenu koje je zahvatilo susjednu Hrvatsku i Banjaluku,  jučer ( 5. 8. 2014. godine) u ranim popodnevnim satima, a u cilju  sprječavanja  većih posljedica  poplava i klizišta, izvršio pregrupisavanje građevinske operative.

 

Svu raspoloživu mehanizaciju, koja je bila angažovana na raščišćavanju u naselju Topčić Polje, prebacili su u rejon korita rijeka starinskog potoka, Ciganskog potoka i Švabinog potoka.Pravovremenim djelovanjem i nadljudskim  naporima  spriječena  je dalja,  veća devastacija  naselja Topčić Polja.

 

Danas (6.8.2014.) u ranim  jutarnjim  satima  održana je hitna sjednica  Kantonalnog štaba civilne zaštite, Općinskog štaba civilne zaštite Zenica i predstavnika  Službe za komunalne poslove i ekologiju Općine Zenica,  na kojoj  su dogovorene hitne mjere djelovanja  te isplanirano angažovanje raspoložive mehanizacije na nakritičnije  dijelove  zeničke općine. Jedna mobilna ekipa odmah je  upućena u selo Šušanj radi rješavanja odvodnje  i deblokade  naselja.

 

Dvije ekipe  ljudi i mehanizacije  su  upućene u naselja:  Nemila, Orahovica i Orahovička rijeka u rejonu Lužničkog potoka i Dubovačkog potoka, gdje  rade na rasščišćavanju putne  komunikacije Nemila –Orahovica. Izvršeno je interventno čišćenje  sistema drenaže i oborinskih kanala na rejonu klizišta Kula- Miljkovići. Dvije specijalizovane mašine, velikih zapremina utovarnih kašika  su angažovane na lokalitetu Topčić Polja i Orahovice.  Također se nasipa dio puta uz samo klizište,  prema Babinu.

 

Prema zadnjim informacijama  sa terena od 14,00 sati, danas ( 6.8. 2014.) je najkritičnija situacija na lokalnom, alternativnom putu za selo Bistricu, koji je u prekidu zbog  klizišta i pojave voda. U prekidu je i put i  putna komunikacija Nemila-Bistrica-Bistričak. Prema Bistričaku angažovane su snage civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona i Direkcije cesta, a  Općinski štab civilne zaštite je glavninu svojih snaga rasporedio na terenu Topčić Polje i Nemila.

 

Što se tiče grada stanje je pod kontrolom. Mobilne ekipe  su na ušću Babine rijeke u Bosnu radi sprječavanja poplava na tom lokalitetu.Dežurne ekipe  raščišavaju dijelove grada gdje su polomljena stabla drveća i ostali nanosi  vode. 

 

Press Općine Zenica