28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 16 Juli 2014 04:23

Bolnice prijatelji beba

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović i direktor Agencije za kvalitet i akreditacije u zdravstvu (AKAZ) u FBiH Ahmed Novo uručili su certifikate predstavnicima prvih deset zdravstvenih ustanova s područja Federacije BiH koje su od Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu (AKAZ) FBiH akreditirane za kvalitet pružanja zdravstvenih usluga. 

 

Odlukom AKAZ-a FBiH akreditirani su Dom zdravlja Gračanica (uključujući 17 timova porodične medicine i centar za mentalno zdravlje) koji je ujedno i prvi dom zdravlja u BiH koji je u potpunosti akreditiran, centri za mentalno zdravlje domova zdravlja Bihać, Tuzla, Srebrenik, Vogošća, Novi Grad - Sarajevo, Vitez i Zenica te porodilišta UKC Tuzla i Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu kao "bolnice prijatelji beba".  Ministar Mesihović istaknuo je da je unapređenje kvaliteta, kroz uspostavu sistema razvoja organizacijskih, tehnoloških i kliničkih standarda koji će biti mjerljivi i na temelju kojih će se objektivno ocjenjivati stepen kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih ustanova jedan od prioriteta reformskih procesa u oblasti zdravstva.  


Najavio je da će u okviru "Projekta jačanja zdravstvenog sektora", koji implementira Federalno ministarstvo zdravstva, u periodu august 2014 -maj 2015. AKAZ realizirati projekt uspostave sistema sigurnosti u timovima porodične medicine na području Kantona Sarajevo. Taj projekt podrazumijeva uspostavu standarda sigurnosti, edukaciju 200 timova porodične medicine u KS te u konačnici i certifikaciju timova.  Direktor AKAZA u FBiH Ahmed Novo kazao je da iza priznanja za akreditirane zdravstvene ustanove stoji dugogodišnji rad i napor zdravstvenih djelatnika tih ustanova i menadžmenta te Agencije koja je morala razviti kriterije, realizirati program obuke za zdravstvene profesionalce i vanjske i unutarnje ocjenjivače te uraditi akreditacijski pregled. 

 

- Akreditacija je rigorozan i zahtjevan proces od kojeg korist treba da imaju svi akteri u sistemu. Pacijenti dobivaju kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, zdravstvene ustanove mogućnost da kontinuirano poboljšavaju kvalitet rada, osoblje priliku da radi u sređenom sistemu, a fondovi zdravstvenog osiguranja sigurnu i objektivnu informaciju na osnovu koje mogu stimulativno da finansiraju te zdravstvene ustanove - kazao je.  Akreditacija kao krajnji rezultat dugotrajnog i sistemskog procesa uspostave kvaliteta potvrda je da zdravstvene ustanove odnosno njeni odjeli i službe ispunjavaju optimalne standarde i kriterije sigurnosti i kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga. 

Povezani članci (by tag)