04 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 08 Juni 2014 17:31

Dan zaštite planinske prirode

Clanovi Ekoloskog pokreta OTPOR su jucer obiljezili Dan zastite planinske prirode odlaskom na Smetove i vec tradicionalno izveli akciju ^Uslikaj me, divi se mojoj ljepoti, ali me nemoj brati^, i tom prilikom smo fotoaparatima slikali proljetni encijan kojeg u Parku prirode BABINA mozemo naci jos na Smetovima.


Encijan svojom nestvarnom plavom bojom postaje izazov nesavjesnim izletnicima  koji ga prilikom branja zbog izuzetno plitkog korijena cupaju iz korijena. Prilika je da se kriticki osvrnemo na nedavne katastrofalne poplave i klizista koji su opustosili nasu zemlju. Osim milenijske kise glavni uzrocnik tih posljedica je covjek. Samo u nasoj drzavi je zbog nepostojanja Zakona o sumama dozvoljeno izvoditi golu sjecu suma bez obzira na nagib terena. Iz ekologije je poznato da jedno starije drvo moze da apsorbuje od 200 do 500 litara kisnjice koja se pretvara u planinske izvore.


Prilikom sjece drveca nesavjesni mjestani ali i radnici SPD obicno granje bacaju u planinske potoke i kada potoci nadodju nose to granje do prvih mostova stvarajuci vjestacke brane prilikom cega se akumulira velika kolicina vode. Pod djelovanjem pritiska vode mostovi odnosno brane se ruse stvarajuci rusliacki val koji unistava putne komunikacije. Prije 15 godina SPD je izvrsio golu sjecu suma na brdu iznad Topcic Polja u predjelu sela Starine i upravo je to razlog da bujica na Topcic Polje sruci milione kubika erozivnog materijala pretvarajuci jedno od najljepsih naselja u Zenici u naselje nemoguceg zivljenja. Kada je rijeka Bosna u pitanju glavni uzrok poplava u Maglaju i Doboju i nizvodnim mjestima je nepostivanje rijecnog pojasa, neuredjivanjem rijecnih korita.


Sume u biodiverzitetu osim sto apsorbuje ugljen dioksid a emituje kisik, jedan hektar sume moze da godisnje apsorbuje od 35 do 60 tona prasine. Osim toga sume predstavljaju staniste divljih zivotinja koje zbog sjece ostaje bez svog stanista. Osim encijana clanovi OTPORA su imali priliku upoznati se sa ljekovitim biljem: majcina dusica, vrijesak, maticnjak, kantarion a od faune imali smo priliku vidjeti dva para gavranova koji su krajem proslog stoljeca bili istrabljeni a u Hrvatskoj se nalaze na crvenoj listi ugrozenih biljnih i zivotinjskih vrsta. Do sredine 7 mjeseca planinama daju poseban ugodjaj ptice pjevice: sjenice, stiglic, slavuj, cajzile. 


Planine imaju poseban status u svim monoteistickim religijama jer su sve objave dobijene na planinama ili gorama. Ovo je prilika da se vjerski sluzbenici zamole da svojim vjernicima skrenu paznju na zastitu planinske prirode jer smo mi jucer pokupili smece od nesavjesnih izletnika.I da zavrsimo ovaj izvjestaj pismom poglavice indijanaca iz Sijetla upoucenog bijelcima: "Kada posjecete posljednje drvo, nestat ce izvora. Kada nestane izvora, nestat ce potoka. Kada nestane potoka, nestat ce hrane. Da li ce te se tada moci najesti vasih novcanica."

Zenica, 08.06.2014.god.    Za NG Ekoloski pokret OTOPOR   ekolog Akif Smajlovic,prof.