04 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 April 2014 09:13

Supruga šehida mora na ulicu

Supruga šehida, Zeničanka Mediha Jašarević za deset dana mora izaći ili će biti deložirana na ulicu iz svog stana u ulici Zije Dizdarevića u Blatuši, mada je već odlukom Općinskog suda u Zenici, stan površine 28,3 kvadratna metra, 25. januara 2011. godine uknjižen na njeno ime i u Zemljišno-knjižnom uredu.

Mogućnost otkupa


- Stan sam od „Željezare", gdje mi je rahmetli suprug radio, kao šehidska porodica dobila na korištenje 18. juna 2007., uz mogućnost otkupa. To sam i učinila 10. decembra 2007., nakon čega sam i predala zahtjev za uknjižbu - uzbuđeno nam prepričava svoje muke Mediha, kojoj je 19. avgusta prošle godine ukinuto pravo korištenja ovog stana, zbog čega je, ističe, trpjela i brojne pritiske.

Tvrdi da ju je zvao i bivši vlasnik Ranko Lukić iz Amerike, kojem je, sada, vraćen stan koji je napustio 1993. godine.

- Općina je, a nakon što je utvrdila da Lukić nije na vrijeme predao zahtjev za povrat, 2006. godine stan vratila „Željezari", koja ga je dodijelila meni. Sada, ja ispadoh najveći krivac, a nemam veze sa svim tim. Samo želim pošteno i mirno da živim. Pitam se ko će meni, sada, kada sam ostala bez stana, platiti renoviranje, sklapanje ugovora, upis... Lukić mi je nudio samo 150 KM kompenzacije za ulazna vrata. Užas. Neka se, sada Općina i „Željezara" dogovore ko je kriv i namire mi štetu. Naravno, i pronađu novi stan, jer sam ga dobila na osnovu konkursa - kaže Jašarević, koja ističe kako će, i ako dobije stan, sve  ponovo morati platiti da bi ga uknjižila.

Dodaje da je u novembru prošle godine vratila ključeve od stana Službi za opću upravu i stambene poslove Zenice. To nam je potvrdila i pomoćnica načelnika općine Aerzemana Čeliković.

Donijela ključ

- Mediha jeste donijela ključ, što smo konstatirali i zapisnikom, ali nije u roku od 7 dana i ispraznila stan, kao što je bila obećala. Stan smo morali vratiti Lukiću, jer nas je obavezivala presuda Vrhovnog suda Federacije BiH u meritumu, kao i odluka Komisije za imovinske zahtjeve izbjeglica i raseljenih lica (CRPC), koja je konačna i izvršna - kaže Čeliković, koja dodaje da ovakvih slučajeva ima puno.

Obaveza "Željezare"

Čeliković kaže da je problem nastao zato što ga je „Željezara", a nakon što su oni bili obavezni da im vrate stan, dodijelila prije okončanja postupka.

- „Željezara" joj, sada, mora i dodijeliti novi stan. To je, prilikom predaje ključeva, i obećao njihov šef Pravne službe Hajrudin Mehić - ističe Čeliković.