03 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 April 2014 09:08

Lotos: Dan o autizmu

U organizaciji Udruženja za zaštitu mentalnog zdravlja "Lotos Zenica“, projekcijom dokumentarnih filmova i tribinom u Zenici je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Kako je kazala predsjednice "Lotosa" Aiša Smailbegović-Hadžihalilović, djeca sa autizmom trenutno su u našem društvu veoma teškoj situaciji. 

-Ona su zapostavljena i veoma im je teško boriti se sa svakodnevnim aktivnostima, a treba znati da djeca s lakšim autizmom mogu biti uključena u redovni školski proces.
Društvena zajednica mora dati veće potpore ovoj djeci, jer je njima neophodan doživotni nadzor obzirom da je autizam biološki razvojni poremećaj mozga, te je zbog prirode nastanka i manifestacija vrlo složen poremećaj - rekla je Smailbegović-Hadžihalilović. 

U obilježavanju Svjetskog dana autizma u Zenici aktivno su sudjelovali studenti zeničkog univerziteta, koji se educiraju na Filozofskom i Islamskom pedagoškom fakultetu. 

Oni su o autizmu razgovarali sa specijalistima za dječje bolesti uz želju da se nakon završetka školovanja uključe u rad sa ovom populacijom.