05 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 12 Februar 2014 03:05

Azil za pse u maju

Na lokalitetu Bare u Stranjanima napreduje izgradnja skloništa za napuštene životinje, odnosno pse lutalice. Krajem prošle godine završeni su građevinski radovi na izgradnji paviljona, a trenutno su u toku unutarnji radovi u ovom objektu. Započela je i izgradnja upravne zgrade, a ukoliko  građevinare vrijeme posluži, Zenica bi azil za pse  lutalice  mogla imati već početkom maja. Tako se Općina Zenica, svrstala u red rijetkih općina u Federaciji BiH, koja će imati sklonište za pse lutalice prema evropskim standardima, odnosno prema uvjetima koje propisuju pravilnici doneseni  na osnovu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH iz 2009. godine. 

 

Podsjetimo, azil će biti na površini od 26 hiljada metara kvadratnih, a koštat će oko 345 hiljada KM. Dosada je u njegovu gradnju utrošena 131 hiljada KM, riječ je o donatorskim sredstvima UNDP-a, koji je izradio i glavni projekt za izgradnju pomenutog skloništa. Ostatak sredstava trebalo bi da bude osigurano iz budžeta Općine Zenica. 

 

- S obzirom na to da se radi o značajnim sredstvima, mi računamo na finansijsku potporu resornih ministarstava Vlade ZE-DO kantona, kao i Federacije BiH, kome smo uputili upite. Također, ponovno ćemo tražiti finansijsku potporu od UNDP-a, ali i od nekih međunarodnih organizacija, čiji je djelokrug rada zaštita napuštenih životinja – kaže Jasmin Čabaravdić, stručni saradnik u Službi za komunalne poslove i ekologiju Općine Zenica.

 

Naša riječ