29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 13 Maj 2014 05:22

Azil za pse od septembra?

Gradnja zeničkog azila za napuštene pse bit će okončana do početka septembra nakon što su nastavljeni radovi na lokalitetu Bare u mjesnoj zajednici Stranjani kod Zenice.  Osnovni projektni kapacitet azila omogućiti će smještaj za 70 napuštenih životinja, a predviđeno je da će instaliranjem vanjskih kaveza smještajni kapacitet se moći proširiti za tridesetak pasa više. 

 

Kompletan objekat azila za napuštene pse planiran je na parceli ukupne površine 25.000 metara kvadratnih, što će kasnije omogućiti značajno proširenje kapaciteta ukoliko se pojavi potreba i kada se nađu dodatna sredstva za dogradnju dodatnih čvrstih objekata za smještaj pasa.  Gradnja je ovog gradskog komunalnog objekta počela u oktobru prošle godine, nakon što je puno vremena izgubljeno na poslovima izbora lokacije i pronalaženju potrebnih finansijskih sredstava za realizaciju cjelokupnog projekta. 

 

Zbog lokaliteta gdje se gradi azil za napuštene pse, nadležna općinska služba morala je izvršiti i sanaciju dijela makadamskog puta u dužini od oko 900 metara.  U općinskim službama još nisu sigurni oko modela budućeg upravljanja i finansiranja azila za napuštene pse, tako da će se u narednom periodu do okončanja svih neophodnih radova morati donijeti odluka o načinu rada azila za napuštene životinje.