08 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Februar 2014 06:49

KBZ ostaje bez dva bloka?

Četiri godine nakon što je odobren projekat, te osigurana sredstva, gradnja novog Energetskog i Operacionog bloka Kantonalne bolnice Zenica će biti obustavljena i prije «prve lopate» !?. Umjesto da bude korak bliže modernom kliničkom centru, moguće je da Zeničko – dobojski kanton završi na sudu zbog nepoštovanja vlastitog ugovora!

 

 

Naime, paralelno sa odobravanjem «Austrijskog robnog kredita» od 14, 5 miliona eura, Vlada ZDK se zadužila za kod Investicijske banke FBiH 11,5 miliona KM za izgradnju objekata Operacionog centra i novog Energetskog bloka, u koje bi trebali biti smješteni «predmeti» dobijeni u «Austrijskom kreditu». Još tada, 2010. upozoravano je da gradnja mora biti završena prije dobijanja opreme, da bi se izbjegao problem kao na Univerzitetu Zenica, na kojem godinama oprema stoji u podrumima, jer je stigla prije nego su izgrađeni objekti u kojima se treba postaviti. Postojeći Energetski blok star je pola vijeka i na «izdisaju» je, dok bolnica ima «razbacane» operacione sale u više objekata, što komplikuje i poskupljuje operacije. 


Ubrzo, razotkrivene su nelogičnosti i pokušaj prevare sa robnim kreditom, o čemu je naš list pisao u više navrata. Naručena roba je precijenjena, pa se za vješalice trebalo izdvojiti po 500 KM, obične stolice u čekaonicama i do hiljadu KM po komdu i slično, dok je cijena medicinske opreme bila i četiri puta veća od identične plaćene u klinikama širom BiH. Nakon što je krajem prošle godine obustavljeno dobijanje robnog, Vlada ZDK je «zamrznula» i «građevinski» kredit. Posao je zaustavljen iako je prethodno dobijena saglasnost Skupštine ZDK za kreditno zaduženje, dobijeno pozitivno tumačenje od strane Pravobranilaštva, provedena tenderska procedura, izabran izvođač radova, te čak rezervisana sredstva kod Razvojne banke FBiH.

 

- Kredit od 11, 5 miliona KM je odobren za ZDK na sedam godina, uz kamatu od pet posto, naknadu za obradu od 115 hiljada KM, te period odgode plaćanja od 12 mjeseci. Sredstva su operativna, potrebno je samo zaključiti ugovor o kreditu, kazali su nam u Razvojnoj banci FBiH.

 

- Ugovor je aktivan i sada se može dogoditi da, ako se bude raskidao, izabrani izvođač tuži Vladu i kanton. To zaduženje je odobrila Skupština, a i pored toga nije uvršteno u budžet za 2014. godinu. Bez obzira ko bude dobavljač opreme, objekti će se morati graditi, a otkazivanje već završene procedure može samo naštetiti Kantonu, kaže bivši ministar finansija ovog Kantona Mirsad Isaković (SBB BiH). Premijer ZDK Munib Husejnagić kaže, u izjavi za naš list, da «Vlada intenzivno radi na iznalaženju drugog rješenja». Nije komentirao da li je donesena odluka o raskidanju ugovora, te ako i jeste, zašto o njoj nije obavješten izvođač radova i Skupština ZDK, koja je odobrila kreditno zaduženje. Nezvanično, pokušavaju se iznaći sredstva preko Suadijskog razvojnog fonda, preko kojeg je već Općina Zenica finansirala gradnju Glavne gradske magistrale (GGM) kroz Zenicu. U Vladi predvođenoj SDP-om već smatraju da ih lokalna SDA «opstruira i kod Saudijaca», pa su se za pomoć Pismom namjere obratili čak i Ivanu Žiliću, bogatom Varešaku – inovatoru, koji živi u Luksemburgu, te je navodno spreman uložiti milijarde eura pod povoljnim uvjetima u zemlju u kojoj je rođen.

 

Zanimljivo je da je do obustave projekta gradnje došlo nakon što je premijer Husejnagić u Upravni odbor KBZ «instalirao» svog vjenčanog kuma, Brunu Bojića, inače dopredsjednika Vanjskotrgovinske komore BIH. Bojić je, na lično premijerovo insistiranje, imenovan u članstvo većine komisija za nabavku opreme u KBZ, pa je nejasno kako istovremeno obavlja i posao nabavke i nadzora nad radom ove institucije.