27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Novembar 2013 04:45

Banana u Šeperovom dvorištu

Besim Šeper, penzionisani imam džamije u Bosanskoj Gradišci, rodom Zeničanin, u dvorištu porodične kuće u svom rodnom gradu uzgojio je stablo banane, koje povremeno rađa i plodove. Da tropske biljke trpe i kontinentalnu klimu, pokazuje dvorište u kojem Šeper, osim stabla banane, ima i kivi, ali i lovorov list....

 

- Prvo stablo banane uzgojio sam u dvorištu džamije u kojoj sam službovao u Bosanskoj Gradišci, a njene pelcere darovao sam stotinama ljudi i tamo i u Zenici. Za nekoliko njih znam da im uspijeva da dozriju i plodovi. Uglavnom, mraz bude brži pa ubije cvijet ili pup, kakav je ovih dana iznikao - kaže Šeper, pokazujući nam u središte stabla. 

 

Kako kaže, u nekoliko navrata plodovi su bili brži od mraza, ali uglavnom on spakuje stablo da prezimi, režući mu listove i izdanke, koji na proljeće brzo izniknu, nekada i do šest, pa i sedam metara.

 

- Razmišljao sam o tome da oklopim stablo plastenikom, tada bi plodovi bili sigurni, ali ovo držim ionako radi rekreacije pa bi to iziskivalo mnogo troškova - kaže nam Šeper.