26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 19 Juli 2013 21:31

Smajlović: Sve je po zakonu

Zenicablog je prije nekoliko dana objavio priču o skandaloznom zapošljavanju u Općini Zenica, na osnovu konkursa kojeg je provela Agencije za državnu službu. Tekst možete pročitati OVDJE. Kad već nisu odgovorili na naše upite, prema pisanju sarajevskog portala Klix načelnik Smajlović je odgovorio na njihov upit. Odgovor načelnika Smajlovića o ovom zapošljavanju prenosimo u cijelosti. 

 

"Konkurs za popunjavanje navedenih pozicija raspisan je zbog potrebe za rješavanje upravnih predmeta. Dosadašnji zaposlenici Službe za opću upravu i stambene poslove Općine Zenica, Senad Buro i Enes Hodžić, raspoređeni na poslovima namještenika, stekli su VSS (diplomirani pravnik) 2007., odnosno 2010. godine. Raspored ovih namještenika na najnižu poziciju državnog službenika imao je za cilj popunu tog radnog mjesta izvršiocima koji dobro poznaju taj posao i upravni postupak, s jedne, i racionalizaciju uprave (jer pozicije namještenika sa kojih su raspoređeni neće biti popunjavane) s druge strane. Njihovo postavljenje izvršeno je temeljem rješenja načelnika Općine, a nakon provedene procedure, tj. dostavljanja Liste uspješnih kandidata i pribavljenog mišljenja o ispunjenosti zakonskih uvjeta od Agencije za državnu službu", rekao je za Klix.ba načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović.

 

Sve po zakonu

 

Dodaje kako su Buro i Hodžić na osnovu ostvarenog rezultata na stručnom ispitu ispunili uslove i sa Liste uspješnih kandidata potpuno zakonito postavljeni na poziciju stručnog saradnika za upravno-pravne poslove.

 

"Općina Zenica će i u narednom periodu, s obzirom na činjenicu da je još jedan broj zaposlenika trenutno raspoređenih na radna mjesta namještenika stekao visoku stručnu spremu, postupati na ovakav način. Nastavak ove prakse znači samo promjenu strukture zaposlenih u Općini, tj. povećanje broja državnih službenika i smanjenje broja namještenika, bez prijema novih ljudi i povećanja broja zaposlenih", obrazložio je načelnik Smajlović.