27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 15 Juli 2013 09:54

Čelnici ZDK u Eko forumu

U sjedištu Eko foruma su razgovarali čelnici ovog udruženja i delegacija koju su predvodili premijer Zeničko – dobojskog kantona Munib Husejnagić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Edin Terzić i savjetnik premijera Džemaludin Ramić. 

 

 

Na sastanku su delegaciji ZDK predstavljeni prijedlozi za unapređenje grijanja Zenice, te te prijedlozi tehničkih rješenja za smanjenje zagađenja. Zaključeno je da se mora intenzivirati zamrli dijalog između Općine Zenica i Zeničko-dobojskog kantona, kako bi se zajednički došlo do optimalnih rješenja u interesu građana.

 

- Od čelnika kantona smo tražili podršku za naše projekte i nastojanja da Zenica dobije kvalitetniji okoliš, te pouzdanije i jeftinije grijanje. Iako smo još u martu kompaniji ArcelorMittal predstavili naše prijedloge nekih tehničkih rješenja kojima bi se smanjile emisije štetnih materija u zrak, iz te kompanije još nismo dobili nikakav odgovor, kaže predsjednik Eko foruma Samir Lemeš. 

 

U Eko forumu navode da prema objavljenim poslovnim rezultatima Mittala, očekuju da ArcelorMittal Zenica koji bilježi rast proizvodnje, izvoza i prihoda, a smanjuje broj radnika, ali ne i zagađenje, bude puno odgovorniji prema lokalnoj zajednici. 

 

- Eko forum će nastaviti s pritiscima na kompaniju i nadležne institucije da se problemi zagađenja i grijanja grada brže rješavaju, tvrdi Lemeš.

 

Eko forum je prošlog mjeseca prigovorio nadležnim bh.vlastima što u zbirni izvještaj o zagađenju u BiH, prezentiranom u Sarajevu, nema Zenice, najzagađenijeg grada u BiH. Na njihovo reagovanje nije odgovorio niko od nadležnih bh.vlasti, ali jeste šef misije EU u BiH Peter Sorensen. 

 

- Hvala vam za vaše pismo od 20. juna u kojoj ste zatražili reviziju spomenutog Izvještaja, da bi se u Izvještaj uključila i analiza kvalitete zraka za Zenicu, Kakanj i okolna naselja. I sâm sam posjetio ta područja i dijelim zabrinutost da ovaj dio BiH, koji je stalno izložen lošem kvalitetu zraka, nije detaljnije analiziran u Izvještaju o stanju okoliša za 2012. Kopiju vašeg pisma sam uputio Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Programu za okoliš Ujedinjenih naroda (UNEP), organizaciji koja je potpomogla pripremu ovog Izvještaja. Od tih institucija očekujem povratnu informacije o tom pitanju, navodi u odgovoru Eko forumu Sorensen.