28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 14 Juli 2013 12:02

Za dva dana 5.500 prijava

Očekuje se da će se do kraja jula, do kada je otvoren javni poziv za prijavu kandidata za popisivače i općinske instruktore na oktobarskom popisu stanovništva u BiH, prijaviti najmanje 50.000 ljudi.  Kako piše Dnevni avaz, u prilog tome idu podaci da se u samo prva dva dana otkako je objavljen poziv, za ovaj posao prijavilo više od 5.500 ljudi. 


 

Nažalost, već sad se može reći da veliki broj onih koji budu željeli raditi na poslovima popisa neće imati tu priliku, jer Agencija za statistiku BiH traži 19.000 popisivača i 2.600 općinskih instruktora. Kako je za "Avaz" kazao Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, posljednja dva radna dana ove sedmice, u većim gradskim općinama u prosjeku se za popisivače prijavljivalo 600 kandidata. 

 

- Prijave se vrše direktno u općinskoj popisnoj komisiji, gdje postoje određeni kriteriji koje kandidat treba da prođe. Naprimjer, u zavisnosti od stepena školske spreme kandidat može osvojiti do četiri boda, spremnost aktivnosti nosi dva boda, na intervjuu kandidati mogu osvojiti do dva boda, koliko dobivaju i oni koji imaju čitak rukopis, što je neophodan uslov za one koji žele biti popisivači - pojašnjava Fatić. On naglašava i da će prednost pri odabiru kandidata imati nezaposleni, studenti te porodice šehida i poginulih boraca. Imena najuspješnijih kandidata koje očekuje posao popisivača bit će objavljena krajem avgusta. Agencija za statistiku nakon toga će provesti obuku u koju će biti uključen dodatni broj kandidata, koji će biti spremni za taj odgovorni posao ukoliko neko od popisivača odustane. 


- U septembru će izabrani popisivači proći petodnevnu instrukciju koja je obavezna i polagat će završni test nakon kojega se, zavisno o kvalitetu završnog testa i bodovne liste, uključuju u popis u svojstvu popisivača ili raspoređuju kao rezerva - kaže Fatić. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH bit će održan od 1. do 15. oktobra ove godine. Onaj ko bude obavljao posao općinskog instruktora imat će pravo na naknadu od 75 KM po jednom obučenom popisivaču. Zarada popisivača iznosit će od 1,75 KM do 1,95 KM i zavisit će od broja popisnih obrazaca koje ispune u domaćinstvima, a naknada će im zavisiti i od toga hoće li popis vršiti u gradskim ili seoskim područjima.