02 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 01 Juli 2013 07:55

Izviđači: Stvaramo bolji svijet

Ambasada SAD-a je i ove godine prepoznala rad Saveza izviđača općine Zenica te sredstvima od 44,470 $ podržala aktivnost iprojekta STVARAMO BOLJI SVIJET  koji će u narednih devet  mjeseci okupiti više od 500 adolescenata i mladih iz cijele BiH. 

 

Projekat „Stvaramo bolji svijet“ je unapređenje  dosadašnjih modela vršnjačke edukacije implementiranih  kroz  prošlogodišnji projekat „Jednostavno izviđaštvo“  i  rezultat iskustva i kontakta stvorenog između više od 200 članova  Saveza izviđača Općine Zenica  i Odreda izviđača „Dr. Mladen Stojanović  iz Prijedora.  Unutar teme „Stvaramo bolji svijet“  biće obuhvaćena  3 važna koncepta : 

upoznavanje sa drugim i drugačijim, više posla za druge, te rad s drugima.

 

Projekat će biti realizovan kroz četiri faze, u mnogo većem obimu od planiranog budžeta ,  što se postiglo aktivnim uključenjem lokalne zajednice i podrške Općine Zenica koja će pomoći na smanjenju troškova boravka učesnika i nabavci dodatnih šatora za što bolju realizaciju planiranih aktivnosti. 

 

Početak  prve faze je predviđen već u periodu od 27.07. do 05.08.2013. kada će više od  250 učesnika  pridružiti se aktivnostima i najmasovnijem druženju  do sada – „ Interetničkom kampu 2013“  na Boračkom jezeru. 

 

Nakon ljetnog kampa očekuju nas još: 

- Izviđački  karavan kroz cijelu BiH - jesen 2013

- Omladinski sajam krajem 2013 u Zenici

-  Interetnički zimski kamp Mrakovica 2014

 

Kako se aktivnosti „čiste strane mladosti“ – izviđača sve više šire, svjedoči  interes i  najavljeno učešće izviđačkih grupa pored domaćina projekta Prijedora i Zenice iz slijedećih gradova: Bijeljina, Mostar, Široki Brijeg, Distrikt Brčko; te interes za priključivanje aktivnostima mnogobrojnih izviđačkih grupa iz Srbije, Slovenije i Hrvatske.   

 

Implementacija projekta „Stvaramo bolji svijet“ će omogućiti mladima da razviju konstruktivnu ulogu u lokalnoj zajednici i  međunarodnom  okruženju koje je karakteristično za Svjetski izviđački pokret koji danas broji više od 30 miliona članova .

 

Izviđački pozdrav! 

 

Savez izviđača općine Zenica

www.sioz.ba