27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 23 Juni 2013 01:55

Gojaznost je od sada bolest

Već znate da se sa gojaznošću povećavaju rizici oboljenja od nekih bolesti, ali sada prelaz ih kategorije ‘pretežak’ u kategoriju ‘gojazan’ se smatra bolešću. 18. juna 2013. godine, Američka Medicinska Asocijacija (AMA) je klasifikovala gojaznost kao “bolest koja zahtijeva niz medicinskih intervencija kako bi se ostvario napredak u liječenju i prevenciji.”, prenosi portal menshealth.com

 

“Prepoznavajući gojaznost kao bolest, pomoći će promjeni načina na koji medicinska zajednica gleda na ovaj kompleksni problem.” tvrdi član izvršnog odbora AMA-e Patrice Harris, M.D..

 

Gojaznost se može mjeriti na nekoliko načina, uključujući mjerenje potkožnog masnog tkiva (sa kaliperima), podvodnim vaganjem, bioelektričnim otporom i izotopskom diluacijom, ali najčešći način je računanjem BMI-ja (svi čiji BMI je 30 i iznad toga se smatraju gojaznim).

 

Kako izračunati BMI?

 

U jednom od ranijih naših članaka smo pisali o tome kako izračunati BMI (ili Indeks Tjelesne Mase). U nekoliko jednostavnih koraka izračunajte svoj BMI i provjerite vaše stanje. Više o tome, pročitajte ovdje.

 

PREUZETO PO PRIJEDLOGU AUTORA SA PORTALA FITLIFE.ba