25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 24 Juni 2013 07:36

ZDK: Problemi u Klubu Bošnjaka

Funkcioniranje Kluba Bošnjaka u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona je sve samo ne efikasno. Već godinu traje pat pozicija u vezi s izborom člana rukovodstva Skupštine iz reda Bošnjaka. Razlog je isti broj bošnjačkih ruku iz pozicije i opozicije. A svi se slažu da bi u djelovanju Kluba stranačka pripadnost morala biti po strani.

 

 

Funkcioniranje Kluba Bošnjaka u Skupštini ZDK-a bilo je na testu i na prošlosedmičnom zasjedanju, kada je, nakon razrješenja Fikreta Plevljaka, biran novi premijer. Pokušaj da se u pauzi tog skupštinskog zasjedanja, sedmi put po redu, riješi problem star koliko i aktuelna pozicija u ZDK-u, nije uspio. Štaviše, BPS-ov zastupnik Harun Drljević istupio je iz Kluba Bošnjaka. "Nismo u stanju ni da usvojimo dnevni red kojim bi ta tačka bila riješena, to je jedna lakrdija i apsurd i u tome više ne želim da učestvujem", pojasnio je Drljević.

 

Delegati Kluba Bošnjaka iz stranaka većine za nastalu situaciju okrivljuju SDA, koja, tvrde, na svaki način opstruira rad Kantonalne skupštine. "Predstavnici bošnjačkih delegata koji su članovi SDA bi trebali da pokažu tu veliku brigu za državu i kanton i da dopuste da se izabere predstavnik bošnjačkih delegata u radno Predsjedništvo", kaže Jasmin Smajlbegović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka u Skupštini ZDK-a.

 

"U protekloj godini četiri-pet puta sam skupljao potpise i pokretao proceduru za izbor člana rukovodstva Skupštine iz reda Bošnjaka. Mislim da ne postoji interes kod nekih ljudi da se riješi pitanje predsjedavajućeg Skupštine", tvrdi Adnan Jupić, predsjednik Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini ZDK-a.

 

U SDA su kategorični: za sve je kriva neustavna i nezakonita smjena njihovog kandidata s pozicije predsjedavajućeg Skupštine, nakon raspada koalicije sa SDP-om. "U dva navrata smo upućivali inicijativu da premijer ZDK-a uputi ovu stvar na Ustavni sud i da jednom za svagda razriješimo ovu dilemu da bismo mogli početi normalno raditi. To bivši premijer Fikret Plevljak, koji je razriješen dužnosti, nikad nije htio uraditi", kaže predsjednik Kluba SDA u Skupštini ZDK-a Ibrahim Planičić.

 

Da li će povlačenje delegata Drljevića doprinijeti rješenju teško je procjenjivati, jer spremnosti za otvoreni politički dijalog i kompromise u ovom sazivu Skupštine ZDK-a nema. 

 

VISOKO.co.ba