29 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 11 Maj 2013 19:16

Zeničani najbolji u ZDK

 

U organizaciji Udruženja tehničke kulture Zeničko – dobojskog kantona, i OŠ „Mak Dizdar“ Zenica danas, 11. 05. 2013. godine, održana je 52. Smotra naučno-tehničkog stvaralaštva mladih Zeničko-dobojskog kantona.

 

Na Smotri su nastupali učenici i mentori, njih oko 100, iz 9 osnovnih škola kantona. Takmičilo se iz 44 takmičarske discipline iz nastave tehičke kulture od 5-9 razreda, primjene računara u tehnici (informatika), praktičnog rada, testa znanja iz gradiva tehničkog odgoja i opštetehničke kulture, vannastavnih aktivnosti; izložbe radova: arhitektura i građevinarstvo, elektronika, telekomunikacije, energetika, elektrotehnika, automatika, robotika, tehnika u zaštiti okoliša, inovacije... kao i sportsko-tehničkim disciplinama: trke robota, aviona, automobila, brodova, raketa, raketoplana, zmajeva, balona, kao i filmske umjetnosti mladih u kategorijama: igrani, dokumentarni, crtani film, spot i umjetničkoj fotografiji.

 

Nastup na Smotri imali su i nastavnici/profesori tehničkog odgoja i informatike sa svojim izložbenim i radovima na unapređenju nastave. Najboljih pet predstavnika, iz svih takmičarskih disciplina, braniće boje svojih škola i našeg  kantona na 52. Smotri naučno-tehničkog stvaralaštva mladih Bosne i Hercegovine, koja će se održati u periodu od 31.5. do 2.6. 2013.  godine, u Brčko Distriktu.

 

Svečano otvaranje smotre počelo je u 11:00h prigodnim kulturno – umjetničkim programom horske i dramske sekcije JU OŠ „Mak Dizdar“. Prisutnima se obratio direktor škole gospodin Milak Mensur i u ime domaćina zaželio dobrodošlicu svim gostima i puno sreće i uspjeha svim takmičarima i učesnicima smotre. Zatim, prisutnima se obratio i gospodin Nijaz Brajlović, predsjednik društva pedagoga Tehničke kulture Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Udruženja za naučno-tehnički odgoj mladih u BiH i svečano proglasio smotru otvorenom.

 

 Na danas održanoj Smotri u ukupnom plasmanu poredak škola je sljedeći:

ŠKOLA

BROJ BODOVA

RANG

OŠ "MEŠA SELIMOVIĆ" ZENICA

2141,25

1

OŠ "ĆAMIL SIJARIĆ" NEMILA

1632

2

OŠ "MIROSLAV KRLEŽA" ZENICA

1625

3

OŠ "ALEKSA ŠANTIĆ" PERIN HAN

1170,25

4

OŠ "SKENDER KULENOVIĆ" RADAKOVO

1159,5

5

OŠ "MAK DIZDAR" ZENICA

1025

6

OŠ "MUSA ĆAZIM ĆATIĆ" ZENICA

514,5

7

OŠ "ALIJA NAMETAK" PEHARE

461,5

8

OŠ "ARNAUTI“ ARNAUTI

265

9

 

 

 U ekipnom dijelu takmičenja, škole koje će predstavljati Zeničko-dobojski kanton na 52.  smotri naučno tehničkog stvaralaštva mladih u BiH, su:

ŠKOLA

BROJ BODOVA

RANG

OŠ "MEŠA SELIMOVIĆ"

581,25

1

OŠ "ĆAMIL SIJARIĆ"

456,5

2

OŠ "MAK DIZDAR"

399,5

3

OŠ "MIROSLAV KRLEŽA"

340,5

4

 

Takođe, svi takmičari koji su osvojili neko od prva tri mjesta u pojedinačnim disciplinama prolaze dalje na državni nivo. Čestitamo najuspješnijima, a veliku zahvalnost upućujemo menadžmentu OŠ „Mak Dizdar“ na čelu sa direktorom Milak Mensurom, svim uposlenicima škole na predivnom dočeku i ukazanom gostoprimstvu.

 

Udruženje tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona.