27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 24 April 2013 06:34

Vijeće za osobe sa invaliditetom

 

 Sastanak tematske grupe Vijeća za osobe sa invaliditetom za pitanja monitoringa i evaluacije postojećeg zakonodavstva u oblasti invalidnosti bit će održan danas u Zenici.  

 

To je jedna od aktivnosti koje će se provesti u okviru projekta “Podrška mehanizmu zaštite i promocije ljudskih prava osoba sa invaliditetom“, kojim se nastoji doprinijeti unapređenju ljudskih prava u BiH kroz podršku državnim institucijama u uspostavljanju metoda i mehanizama za provođenje Konvencije o pravima OSI sa posebnim fokusom na izgradnju kapaciteta Vijeća za OSI. 

 

Nadgledanje primjene strateških dokumenata u oblasti invalidnosti jedna je od osnovnih nadležnosti Vijeća, a preporuke tematske grupe bit će korištene u svrhu unaprijeđenja postojećih zakonskih okvira u toj oblasti. 

 

Projekt je finansiran iz sredstava programa Evropske unije "Evropski instrument za demokraciju i ljudska prava (EIDHR) -Program podrške za 2010. godinu“, a implementira ga Udruženje "Inicijative preživjelih od mina“ iz Tuzle u partnerstvu sa Udruženjem "BOSPO“ iz Tuzle i saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

 

Vijeće za osobe sa invaliditetom formirano je 19. oktobra 2010. godine Odlukom Vijeća ministara BiH i sastavljeno je od predstavnika nadležnih ministarstava i organizacija OSI u BiH, saopćeno je iz Udruženja "Inicijative preživjelih od mina“.