26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 08 April 2013 19:11

Svjetski dan Roma

 

Danas je Svjetski dan Roma  - Svjetski dan Roma na današnji se datum obilježava u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog 8. – 12. aprila 1971. godine u Londonu i to je jedan od najvažnijih datuma u istoriji Roma.


Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta, piše Slobodnaevropa.org. Ovaj najvažniji romski praznik na romskom jeziku se čestita: ‘Baxtalo Maškarthemutno Dive e Romengo (Čestitamo Svjetski dan Roma)’ Kao jedne od najvažnijih, usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.


Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Đelem, đelem (Išao sam, išao sam). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ‘Rom’, što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. aprila, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi Svjetskim danom Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.