27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 01 Oktobar 2012 03:59

Koalicija za Zdravu ženu

Žene u BiH, od svih zloćudnih tumora, najviše oboljevaju od raka dojke (čak 27%). To je opće poznato. Zvono za uzbunu odavno zvoni, ali je to u žiži stalnog interesovanja i brige, navjiše u humanitarnim organizacijama. Istraživanja koje je nedavno provela Fondacija „Sanela Redžepagić“, pokazalo je da bi se skratilo čekanje na mamografski pregled , u BiH hitno trebalo 15 mamografa, 10 ultrazvučnih aparata sa priborom za punkciju, te određeni broj mikroskopa za cistoskrining, kao i druge opreme za obavljanje biopsije. Interesantno je istaći, da u predvječerje lokalnih izbora, skoro se i ne spominje pitanje problematike u zdravstvu, a da ne govorimo o oboljevanju žena od raka dojke, koje je poprimilo zastrašujuće razmjere.


Neko će reći da zdravstvo nije u nadležnosti lokalnih zajednica, ali bogme itekako jeste. Naime, kantone u Fedeaciji čine općine koje finansiraju posredno i neposredno i lokalne i kantonalne zdravstvene ustanove, a u Republici Srpskoj, također se općinskim sredstvima finansiraju zdravstvene ustanove na nivou RS-a, pa eto razloga da se o ovoj temi, sada, ne samo razgovara, već i preuzmu konkretne obaveze za naredni četverogodišnji preiod.


Fondacija „Sanela Redžepagić“ radi na projektu „Koalicija ZA ZDRAVU ŽENU“, te će nakon Lokalnih izbora pozvati nevladine organizacije koje se bave problematikom oboljevanja i liječenja žena od raka dojke i prestavnike vlasti da se pristupi izradi programa nabavke neophodne opreme za rano dijagnosticiranje raka dojke i reorganizaciji zdravstva u ovoj oblasti. Sve ovo sa ciljem da žene ne čekaju na mamografski pregled i do godinu dana, što se pokazalo, nažalost da za neke bude i prekasno.


Predsjednik Fondacije
Safet Redžepagić