29 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 07 Juli 2012 10:19

Policija: Pripreme za 11.07.

Saopćenje za javnost - U okviru aktivnosti koje se sprovode na području cijele Bosne u Hercegovine, a u povodu obilježavanja 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i ukopa identificiranih žrtava srebreničke tragedije, policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Bečirović je u proteklom periodu, na nivou Uprave policije i policijskih uprava, formirao Štab sastavljen od rukovodećih službenika, sa ciljem poduzimanja mjera i radnji na organizaciji i obezbjeđenju navedenog događaja. S tim u vezi, sačinjen je Plan poduzimanja mjera i radnji po zavedenoj akciji Federalne uprave policije, pod nazivom “Srebrenica 2012”, kojim je predviđen niz bezbjednosnih mjera i aktivnosti, te pojačanoj kontroli saobraćaja, posebno u segmentu provođenja zabrane prevoza eksplozivnih materija u dane 10.07. i 11.07.2012. godine, kao i zabrane kretanja teretnih vozila nosivosti osovinskog opterećenja preko 3,5 tona težine na putnim pravcima Sarajevo-Olovo-Kladanj-Luke i Tuzla-Kalesija-Ceparde, na dan 11.07.2012. godine.


Nadalje, policijski službenici će poduzimati aktivnosti na obezbjeđenju nesmetanog i bezbjednog odlaska građana Ze-do kantona koji će učestvovati na “Maršu mira” u periodu od 08.07. do 10.07.2012. godine, kao i prolaska drugih građana BiH kroz naš kanton tokom organizovanja različitih pohoda prema Srebrenici (pješačenje, biciklističke utrke i sl.); zatim aktivnosti na obezbjeđenju ispraćaja posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana, ispred JKP Gradska groblja u Visokom dana 09.07.2012. godine, te aktivnosti na obezbjeđenju odlaska građana autobusima u Srebrenicu, na dan ukopa 11.07.2012. godine. Tokom ovih aktivnosti biće angažovan maksimalan broj policijskih službenika koji će poduzimati mjere fizičkog, operativnog, saobraćajnog i KDZ obezbjeđenja, kao i druge planirane mjere i zadatke iz navedenog Plana, a Štab će kontinuirano pratiti realizaciju svih navedenih aktivnosti i poduzeti sve neophodne mjere za bezbjedan i nesmetan odlazak građana i obezbjeđenje svih navedenih događaja.


Ovom prilikom pozivamo građane da na dostojanstven način odaju počast srebreničkim žrtvama, da se uzdrže od činjenja bilo kakvih vidova nedoličnog i nedozvoljenog ponašanja, da poštuju izdate naredbe ovlaštenih službenih lica i na taj način doprinesu bezbjednom obilježavanju 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i ukopa identificiranih žrtava srebreničke tragedije. Uprava policije MUP-a ZE-DO kantona, takođe, poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjedonosno interesantnim informacijama kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.


URED POLICIJSKOG KOMESARA