27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 30 Juni 2012 08:23

Vena od matičnih ćelija

Švedski ljekari su uspjeli da zamijene oštećeni krvni sud desetogodišnje djevojčice upotrebom prvog krvnog suda koji je napravljen u laboratoriji od matičnih ćelija pacijenta. Ova transplantacija ulijeva nadu mnogim pacijentima koji imaju problema sa srcem ili su na dijalizi, a kojima nedostaju odgovarajući krvni sudovi koji bi zamijenili oštećene.
Prednost upotrebe tkiva koje je napravljeno od pacijentovih sopstvenih matičnih ćelija jeste da ne postoji opasnost od odbacivanja. Samim tim se isključuje upotreba imunosupresivnih lijekova nakon transplantacije.


Voditeljica švedskog ljekarskog tima je izjavila da je njen tim već uspio pojednostaviti proceduru i da su sada u mogućnosti da koriste matične ćelije iz periferne krvi, umjesto iz koštane srži. Prošle godine švedski ljekari su izveli i prvu transplataciju organa koji je u cjelosti proizveden u laboratoriji. Radi se o umjetnoj traheji – kopiji pacijentova dušnika, koja je obložena matičnim ćelijama pacijenta. Sintetički dušnik je stvoreno uzgojem matičnih ćelija na umjetnoj strukturi dušnika. 

 

Ovom operacijom gdje je tijelo potpuno prihvatilo implantirani organ, najavljena je era u kojoj oboljeli neće morati čekati na odgovarajuće donirane organe. Ovo je posebno značajno za djecu, obzirom da je za njih mnogo teže naći odgovarajući dušnik.