19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 10 Decembar 2013 21:31

Hamza Alić sportista BiH 2013.

 Atletičar Hamza Alić proglašen je sportašem godine u Bosni i Hercegovini u izboru Olimpijskog komiteta BiH.  Alić, osvajač srebrene medalje u bacanju kugle na evropskom dvoranskom prvenstvu u Geteborgu i bronze na Mediteranskim igrama u Mersinu, dobio je i priznanje za najuspješnijeg sportaša BiH, dok je najuspješnija sportašica u 2013. godini džudistkinja Larisa Cerić. 

 

Najuspješnija ekipa u 2013. godini je nogometna reprezentacija BiH, dok je za najuspješnijeg trenera proglašen Mehmed Skender (atletika). 

 

Harun Sadiković (džudo) i Aleksandra Samardžić (džudo) proglašeni su najuspješnijim sportašima u mlađim starosnim kategorijama. 

 

Najuspješniji sportaš u konkurenciji sportova koji nisu na programu Olimpijskih igara je Belmin Berberović (bodybuilding i fitness), dok je najuspješnija ekipa u konkurenciji sportova iz grupacije paraolimpijskih sportova reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci. 

 

Specijalne nagrade Olimpijskog komiteta BiH za doprinos u afirmaciji i razvoju sporta u BiH dobili su veterani Muhamed Ramić (dizanje tegova), Husein Gopo (ribolov) i Milanko Mučibabić (džudo), sportski novinar Ibrahim Uštović, Almedin Fethović (boks), Dejan Malinović (rukomet) i Mirza Teletović (košarka). 

 

Specijalna priznanja uručena su i Rukometnom savezu BiH, Košarkaškom savezu BiH, Nogometnom savezu BiH, Košarkaškom klubu Spars. Zahvalnicu Olimpijskog komiteta BiH dobio je Jure Franko, dok je specijalno priznanje MOK-a uručeno direktoru Olimpijskog muzeja Edinu Numankadiću.