06 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 14 Januar 2013 19:58

Spektakl Zeničana u Austriji

 

Omladinski U16 tim Panteri (Panthers) malog austrijskog gradića Firstenfeld (Fürstenfeld)  proteklog vikenda se upisao u istoriju austrijskog, a vjerovatno i svjetskog sporta. Naime, u utakmici Prvenstva Štajerske  (Steirische Meisterschaft) Panteri su pobjedili protivnike iz kluba ATSE Grac (Graz) rezultatom 243:30. Vijest o pobjedi jednog tima od +213 koševa razlike je brzo prostrujala cijelom Austrijom, proglašena je apsolutnim rekordom te zemlje, a završila je kao vijest i na popularnom sportskom kanalu Eurosport. 

 

Vijest je posebno zanimljiva Bosancima, jer klub vode trener, rođeni Zeničanin Edvin Brkić, a pomoćni trener u klubu je i igrač starijeg U21 sastava ovog kluba, njegov sugrađanin Adnan Hajder. I tu se ne završava spisak „ bh. kolonije“. Osovinu U16 tima rekordera čine petnaestogodišnji Hercegovac Josip Popić, visok fantastičnih 205 centimetara, te deset centimetara niži Bosanac Ibrahim Ališić. Njih dvojica su u istorijskoj utakmici dali ukupno 142 poena (77 Popić, 65 Ališić), gotovo pet puta više od cijelog protivničkog tima. 

 

- Naši Panteri imaju sjajnu saradnju sa zeničkim klubom Nets. U svakom slučaju, ova mini bh.kolonija predstavlja sjajno našu domovinu, a ovaj rezultat je došao kao kruna ozbiljnih priprema za pokrajinsku ligu, kazao nam je Hajder.