19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 11 Septembar 2014 20:27

Plenum ZDK: protest zbog rudara

Zbog ophođenja vlastodržaca prema rudarima i njihovim radnim mjestima građani širom BiH organizuju proteste u malim grupama u petak, 12. septembra 2014. od 12:00 do 13:00 časova u Zenici ispred zgrade Elektrodistribucije Zenica 

 

Zakon o rudarstvu koji je Vlada FBiH usvojila 2010. godine uopće ne definiše mjere zaštite na radu u rudnicima. Nadležno ministarstvo nikada nije donijelo posebne propise o zaštiti na radu u rudnicima. Odredbe Konvencije o sigurnosti i zdravlju rudara u rudnicima (Međunarodne organizacije rada) koju je BiH ratifikovala 2010. godine, nikada nisu primijenjene u domaćem zakonodavstvu.

 

Kao „vladajuće društvo u Koncernu EPBiH”, J.P. Elektroprivreda BiH stekla je i vlasnička prava nad Rudnikom mrkog uglja „Zenica” u čijem je sastavu jama Raspotočje. Uprkos opetovanim nesrećama u Raspotočju (i drugim jamama), J.P. Elektroprivreda BiH ulaže sedam miliona KM na informacione sisteme rudnika, dok rudari nemaju savremene aparate za disanje (u ostatku svijeta obavezan dio opreme) i u rudnicima ne postoje senzori koji upozoravaju na prisustvo plinova opasnih po život. Gdje su krivci za sve prošle nesreće?

 

11. septembra 2014. godine podne - Stanovnici Zenice, Gračanice, Banje Luke, Sarajeva, Bihaća, Mostara...