19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 15 Juli 2013 07:38

Stefan Obradović

Fotografija mladog zeničkog fotografa Stefana Obradovića izabrana je da bude dio izložbe je "The Story of the Creative" koja će od 25. jula do 10. septembra biti postavljena u izložbenom prostoru See – na Long Ajlendu u Nju Jorku (Long Island, New York). 

 

- Fotografiju sam napravio za svoj gušt i ovo je prvi put da negdje apliciram, pa je i iznenađenje veće, kaže Stefan. Selektori izložbe na kojoj se pojavljuju odabrane skulpture, radovi na papiru, te fotografije i drugi digitalni izražaji prave odabir između 700.000 radova pristiglih iz više od stotinu država. Time je uspjeh mladog Zeničanina, jer je jedini sa prostora BiH, a vjerovatno i Balkana, još veći. 

 

Stefan je rođen prije 19 godina u Budimpešti, odrastao je u Zenici, školovao se u Katoličkom školskom centru «Sveti Pavao» u Zenici i Muzičkoj školi u ovom gradu.  Fotografijom se bavi bukvalno «od malih nogu», ali po osnivanju «Creativeshooting teama» u svojoj školi, pod mentorstvom uspješne fotografkinje Majde Turkić o fotografiji razmišlja i sa profesionalnog aspekta. 

 

Školski tim nadarenih fotografa održao je već pet izložbi u Mostaru, Sarajevu i Zenici, a Stefan kaže da uskoro počinje projekat «365» kojim želi da jednu godinu, svakodnevno, bilježi interesantne događaje u životu, koje će potom predstaviti u jedinstvenom foto-dnevniku.