19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 15 Septembar 2014 22:09

Najviše povrijeđenih i poginulih

BiH, imajući u vidu raspoložive pokazatelje o saobraćajnim nesrećama, spada u zemlje s najvećim brojem povrijeđenih i poginulih u odnosu na broj kilometara koji pređu vozila. Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH saopšteno je da su, prema dostupnim policijskim izvještajima u BiH, glavni uzročnici nastanka saobraćajnih nesreća brzina, nepoštivanje prava prvenstva i vožnja pod dejstvom alkohola.

 

Imenovanjem članova iz reda stručnjaka okončan je postupak izbora Savjeta za bezbjednost saobraćaja čime su stvoreni preduslovi za izradu i usvajanje Strategije bezbjednosti saobraćaja na drumovima u BiH. Strategija bezbjednosti saobraćaja na drumovima dio je Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na drumovima u BiH, a tretiraće postojeće stanje bezbjednosti saobraćaja, dugoročne i kratkoročne ciljeve, smjernice, ključne oblasti rada i rokove za donošenje plana za provođenje Strategije.

 

Na osnovu Strategije, donosi se Akcioni plan koji usvaja Savjet ministara BiH i vlade entiteta i Brčko distrikta BiH. Strategija će biti usklađena sa standardima EU, međunarodnim konvencijama i sporazumima čija je potpisnica BiH. Ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić rekao je da se Strategijom bezbjednosti saobraćaja na drumovima definiše razvoj i funkcionisanje sistema bezbjednosti drumskog saobraćaja BiH i izraz je njenog opredjeljenja da bude dio regionalnih i globalnih sistema bezbjednosti saobraćaja. Prema njegovom mišljenju, za pristup EU neophodno je da BiH prihvati direktive i smjernice koje obavezuju zemlje članice na povećanje bezbjednosti drumskog prometa.

 

"Izgradnjom i modernizacijom drumske infrastrukture mijenja se međusobno zavisni odnos u sistemu čovjek - vozilo - drum. Bezbjednost drumskog saobraćaja nedvosmisleno je postala dio globalne politike svih zemalja, a posebno evropskih. Bez sistemskog i kontinuiranog provođenja mjera nema postizanja dugoročnih ciljeva", smatra Hadžić.