19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 26 Januar 2013 17:41

Zatražen pritvor za Dogloda

 

Danas je zatražen pritvor za Hajriza Dogloda, kojeg su jučer uhapsili službenici Federalne uprave policije (FUP) nakon što su mu  pretresli kuću u selu Gradišće kod Zenice i u njenom podrumu našli skladište eksploziva i oružja.

 

Pronađeno je više od 31 kilograma raznih vrsta eksploziva, tri puškomitraljeza «šarca», jedna puška M48, jedna automatska puška «kalašnjikov», jedna puška «argentinka», trideset ručnih bombi, 3.578 metaka raznih kalibara, kolut sporogorećeg štapina, dvije UKT stanice, osam MRUD mina, šest CS bombi, 20 okvira za municiju, te niza drugih predmeta vojne opreme, inicijalnih kapisli.... Radi se 45-godišnjem bivšem oficiru Vojske Federacije, a u ratu  ratnom komandiru lokalne vojne jedinice.

 

- Ovo je daleko najveća količina oružja i municije zapljenjena u ovom dijelu BiH, dovoljna za djelovanje jedne manje vojne jedinice, a kamoli pojedinca ili grupe. Biće zanimljivo ako osumnjičeni otkrije zašto je skladištio ovoliko naoružanje, jer je poznato da eksploziv i municija imaju rok trajanja, te kao takvi nakon dugog stajanja, ako se ne upotrijebe, predstavljaju najveću opasnost za onog ko ih je uskladištio, kaže naš sagovornik iz vojnih krugova.