24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 30 Maj 2013 09:58

Preporuka za matične brojeve

Prije petnaestak dana naš sugrađanin M.M. nam je uputio email sa molbom da objavimo njegovo obraćanje. To smo učinili http://www.zenicablog.com/zuta-minuta/item/20317-bhbebe-%C5%BErtve-politi%C4%8Dara.html  . Danas smo dobili nastavak priče našeg sugrađanina, vrlo koristan svim Zeničanima, koji su posljednjih mjeseci dobili potomke. 

Postovani, dobio sam ovaj e-mail iz kabineta ministra civilnih poslova BiH. Na osnovu preporuke Ombudsmena BiH koju su meni dali,molim Vas da objavite da svi gradjani cija djeca nisu dobila maticni broj se obrate pismenim zahtjevom MUPu ZDK da se njihovoj djeci izda maticni broj, te da isto pismo proslijede faxom, postom ili emailom uredu Ombudsmena BiH. Moram napomenuti opet da su se mediji opet utisali po ovom pitanju, jer se kod nas ide logikom "ionako nije nista normalno".

 

Lijep pozdrav, M.M.

 

           

Poštovani gospodine M.,

U vezi vašeg obraćanja Kabinetu ministra Ministarstva civilnih poslova BiH, želim Vam ukazati na sljedeće:

- Projekat CIPS je pokrenut uz podršku međunarodne zajednice pod nazivom Sistem zaštite identifikacije građana sa ciljem uvođenje jedinstvenih ličnih dokumenata u BiH, uvođenja jedinstvenih evidencija uz  visoke standarde zaštite ličnih podataka. I Bosna i Hercegovina i svi koji su učestvovali u ovom projektu mogu biti ponosni na ostvarene rezultate. Do tada je na području Bosne i Hercegovine bilo više desetina vrsta ličnih karata, bilo je i više desetina hiljada identičnih jedinstvenih matičnih brojeva, prevashodno dodijeljenih u toku i neposredno nakon tragičnih ratnih sukoba. Kao rezultat napornog rada i uloženih sredstava ostvaren je kredibilan, pouzdan sistem ličnih dokumenata sa elektronskom ličnom kartom državljana BiH koja se izdaje od 1.03.2013. godine, saderži bezkontaktni memorijski elemenat sa biometrijskim podacima, pored toga može sadržavati i kvalifikovanu potvrdu – elektronski potpis. Na rezultatima u ovoj oblasti Bosni i Hercegovini može zavidjeti i najveći broj zemalja koje su članice Evropske Unije.

- Nesprovođenje odluke Ustavnog suda BiH U - 3/11, a zatim i donošenje Rješenja o neizvršenju od strane Ustavnog suda BiH za posljedicu ima nemogućnost određivanja jedinstvenog matičnog broja državljanima BiH od 13.02.2013. godine. Od toga dana smo suočeni sa kršenjem ljudskih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama što je po masovnosti i posljedicama na tek rođenu djecu, nezabilježeno u civilizovanoj Evropi. Blokada izdavanja jedinstvenog matičnog broja traje već duže od tri mjeseca i ozbiljno ugrožava cijeli sistem ličnih dokumenata    

- Jedno obično tehničko pitanje iz teško razumljivih razloga je pretvoreno u političko pitanje. Četiri opštine u Bosni i Hercegovini imaju identičan naziv. Potrebno je rješiti pitanje njihove identifikacije razmještanjem u različite brojeve registara ili na bilo koji drugi način.

- Svjedoci smo ogromnih problema sa kojima se suočava veliki broj državljana BiH. Svakodnevno nam se obraća na desetine građana. Najteži slučajevi su bebe mlađe od dva mjeseca koje moraju na operativne zahvate, beba iz Bugojna  u Beograd, a druga iz Tuzle u Zagreb, sada i treća u Ljubljanu itd, itd.  U dijaspori državljani BiH, pored nemogućnosti putovanja su suočeni i sa problemom jer ne mogu za svoju tek rođenu djecu obezbjediti boravišne vize. Cjelokupna situacija veoma negativno utiče na ugled svih institucija vlasti u Bosni i Hercergovini.

- Dana 18.01.2012. godine Ministarstvo civilnih poslova BiH je uputilo Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jmb Savjetu ministara BiH.

- Dana 07.03.2012. godine Savjet ministara BiH je na 3. sjednici jednoglasno utvrdio Prijedlog Zakona i uputio ga Parlamentarnoj skupštini BiH radi usvajanja.  

- Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na 26. sjednici održanoj 19.04.2012. godine nije prihvatio predloženi tekst Zakona u prvom čitanju, čime je Prijedlog zakona odbijen.

- Savjet ministara BiH je na 41. sjednici održanoj 7.03.2013. godine je na inicijativu Ministarstva civilnih poslova BiH, većinom glasova utvrdio prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jmb koji je Parlamentarnoj skupštini BiH dostavljen radi usvajanja po hitnom postupku. I ovaj zakona nije prihvaćen u prvom čitanju, čime je odbijen na identičan način kao i prethodni.

- Ministarstvo civilnih poslova je održalo bezbroj sastanaka, konsultacija, razgovora te sačinilo više desetina prijedloga teksta zakona sa ciljem pronalaženja rješenja koje može dobiti podršku Parlamentarne skupštine koja je jedino nadležna da usvaja zakone.

- Ministarstvo će nastaviti sa svojim angažovanjem u cilju iznaženja rješenja, a interesantno je da nema pritisaka i intervencija prema Parlamentarnoj skupštini, klubovima poslanika, političkim partijama i parlamentarcima pojedinačno, koji bez ikakvog valjanog razloga, bez valjanih argumenata odbijaju usvojiti zakon kojim bi se ovaj veliki problem rješio.

- Problem nikada nije bio do Ministarstva civilnih poslova BiH. Zakone usvaja Parlamentarna skupština BiH.

Pozdravljam Vas u nadi da će problem radi kojeg ste se obratili uskoro biti rješen.

S poštovanjem,