25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 04 Juli 2014 13:41

Majke i bebe opet ispred Vlade

Stotinjak porodilja i beba iz Zenice i drugih gradova Zeničko - dobojskog kantona (ZDK) okupilo se danas ispred zgrade Vlade ovog kantona tražeći isplatu naknada za boravak na porodiljskom odsustvu. 



Jedna od majki glasno je prokomentarisala apsurdnu situaciju da "je pala i slomila nogu, na bolovanju bi uredno primala 70 posto plaće, i to dva radna mjeseca od firme, a onda od države". Ovako, rodila je dijete, uredno prijavljena, država uredno uzima od njene firme zdravstveno, socijalno i penziono, ali joj ne isplaćuje niti jednu KM.

Zanimljivo je da je majkama rečeno da su, neposredno prije protesta, premijer ZDK u ostavci Munib Husejnagić (SDP), ministrica finansija Sabina Heljić (NSRZB), te ministar za rad i socijalnu politiku Ivica Ćurić (HDZ) "zbog obveza morali napustiti zgradu Vlade i neće se vraćati". Majke i djeca su nakon sat i po provedenih ispred zgrade Vlade odlučile da se raziđu, jer su se uvjerila da ih nema ko ni vidjeti, a kamoli saslušati i obećati im isplate. Novi protest najavile su za početak sljedeće sedmice. 


AVAZ


KLIKNI ZA FOTOGRAFIJE


..