29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 02 Avgust 2013 03:27

Stvaramo bolji svijet - 6.dan

Samo kroz izviđački duh smo bliže zajedništvu - Pred sami izlazak sunca u 03:30 probudili smo se da obilježimo izviđačku akciju  pod nazivom „Skautska zora“, koju u isto vrijeme obilježava 30 miliona članova izviđačke porodice iz cijelog svijeta. Među nama je u tim trenucima vladalo zajedništvo i strujila energija koja ne može da se opiše. Dok su vođe patrola i načelnici četa puštali svoje splavove da zaplove, ostali učesnici su uz pjesmu „Kumbaya my lord“ držeči se za ruke, prenosili pozitivnu energiju s jednog na drugog. Obilježavanje ovog dana je nešto posebno za izviđače iz cijelog svijeta, i danas se i među nama osjećalo pravo uzbuđenje što smo i mi dio te velike porodice.

 

 

U povratku smo pokušali smiriti utiske razgovorom sa drugarima o događaju koji je već tad bio iza nas, došli smo u kamp i vratili se u svoje tople krevete. Učinilo nam se da ni oči nismo uspjeli da sklopimo a već smo morali da stanemo u zbor za jutarnje razgibavanje. Mada poprilično pospani i umorni od jučerašnjeg raftinga i jutrošnje skautske zore, s pjesmom na usnama smo se uputili prema terpezariji gdje nas je čekao topli doručak.

 

Uslijedila je smotra šatora, jer moramo voditi brigu da i oni budu čisti za naš boravak u njima. Po završetku smotre smo se svi po patrolama uputili u hlad, da uz lagane taktove gitare i pjesme malo odmorimo i napunimo baterije.

 

Ručak nam se približio, jeli smo i ubrzanim koracima stali u zbor za kupanje budući da je danas dan bio izrazito sunčan. Na kupanju osim standardnog osvježenja potražili smo i zabavu u igricama te smo tako odigrali scout ball, takmičivši se između patrola. Po povratku uslijedila je i igrica zmija uz koju smo se svi odlično zabavili i pokazali koliko smo snalažljivi i spretni u raznoraznim aktivnostima.  Pribiližio se večernji zbor, a potom i večera jer je bilo krajnje vrijeme da se nahrane gladni stomaci jer scout ball i zmija znaju jako iscrpiti našu snagu. Na kulturno zabavnom programu atmosfera je bila užarena što zbog skečeva i zanimljivih igrica koje su interpretiali učesnici, što zbog vatre koja je fino tinjala. Po završetku kulturno zabavnog programa uputili smo se na počinak, jer nas sutra očekuje izlet na vodopade Kravice te posjeta manastiru Žitomislić, Počitelju, Vrelu Bune i Međugorju.

 

 PR Team

 Izviđački pozdrav.

 Savez izviđača općine Zenica

www.sioz.ba