28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 23 Mart 2012 18:50

Uhapšeno šest razbojnika Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

U proteklih nekoliko dana službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a ZE-Do kantona i službenici Odsjeka kriminalističke policije PU I u Zenici su poduzimali intenzivne operativne aktivnosti na terenu u cilju otkrivanja i dokumentovanja više krivičnih djela razbojništva i teške krađe, koje su izvršene u proteklom periodu od strane više lica na području općine Zenica.

 

Naime, dana 18.03.2012. godine, oko 21,40 sati, u ulici Klopački put broj 49 a, općina Zenica, četiri nepoznata, maskirana lica, su uz upotrebu sile ušla u unutrašnjost kuće vlasništvo K.Š. iz Zenice, te uz prijetnju vatrenim i hladnim oružjem, otuđila tri mobilna telefonska aparata, zlatni prsten i 250,00 KM.

 

 

Nakon zaprimljene dojave o izvršenom razbojništvu, formirana je uviđajna ekipa, koja je izvršila uviđaj na licu mjesta dok su angažovane dodatne policijske snage na pronalasku izvršilaca ovog krivičnog djela.

Kao rezultat intenzivnog operativnog rada na terenu policijskih službenika te preduzimanja mjera i radnji iz nadležnosti ovog ministarstva, identifikovana su lica koja su počinila navedeno krivično djelo, te su ista lišena slobode na području grada, nakon čega su privedena u službene prostorije radi procesuiranja istih. Radi se o slijedećim licima:

• H.A., rođen 1992. godine,
• K.R., rođen 1993. godine,
• G.I,., rođen 1992. godine i
• malodobni B.A., sva lica iz Zenice.

Dana 23.03.2012. godine, od strane Sektora kriminalističke policije Kantonalnom tužilaštvu Zenica je dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv navedenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „ Razbojništvo“ iz člana 289. KZ FBiH, a u vezi sa članom 31. KZ FBiH (Saučesništvo).
Lice G.S. iz Zenice, koje se sumnjiči za pomaganje u izvršenju navedenog razbojništva i kojem su izvršioci predali pištolj nakon izvršenja krivičnog djela, je u bjekstvu i za istim se traga.

Za prijavljena lica B.A, H.A. i G.I., službenici Odsjeka kriminalističke policije PU I su utvrdili da su dana 16.03.2012. godine, oko 20.20 sati, u ulici Sarajevska, izvršili krivično djelo „Razbojništvo“, na štetu K.A., iz Zenice, na način da su navedena lica, nakon prethodnog dogovora došla ispred trgovinske radnje „MAK“, stavila na glavu kape tzv. fantomke, ušla u unutrašnjost radnje te uz prijetnju pištoljem otuđila novac u iznosu od 230,00 KM.

Nakon što su lica, nakon poduzetih operativnih mjera i radnji indicirana kao mogući izvršioci ovog krivičnog djela, ista su lišena slobode i zadržana u službenim prostorijama, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Nakon izvršenih potrebnih vještačenja, prikupljanja dokaza i obavještenja, te dokumentovanja ovog krivičnog djela, Kantonalnom tužilaštvu Zenica je od strane PU I dostavljen Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv navedenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Razbojništvo“ iz člana 289. stav 2. KZ FbiH, a u vezi sa članom 31. KZ FBiH (Saučesništvo).

U sklopu dokumentovanja navedenih krivičnih djela službenici PU I su rasvjetlili i krivično djelo teške krađe, koje je od strane prijavljenih lica počinjeno dana 11.11.2011. godine u Zenici, u ulici Klopački put broj 23., u kuću vlasništvo I.I. iz Zenice. Kako je utvrđeno lica: K.N, rođen 1988. godine, H.A., rođen 1992. godine, G.I., rođen 1992. godine i malodobni B.A. i K.A., sva lica iz Zenice, su uz prethodni dogovor, provaljivanjem ušla u unutrašnjost kuće te otuđila veću količinu zlatnog nakita i jedan LCD televizor.

Dana 23.03.2012. godine, od strane PU I u Zenici, dostavljen je Kantonalnom tužilaštvu Zenica Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv navedenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Teška krađa„ iz člana 287. KZ FBiH.


Dana 07.11.2011. godine, na lokalitetu Kamberović polja u Zenici, izvršena je teška krađa u kiosk, koji se nalazi u sklopu Atletskog stadiona i kojom prilikom su izvršioci, uz upotrebu podesnog predmeta, izvršili odvaljivanje vrata na kiosku te iz unutrašnjosti istog otuđili određenu količinu cigareta i drugih artikala.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinila navedeno krivično djelo od strane PU I, Kantonalnom tužilaštvu Zenica je dostavljen Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv navedenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Teška krađa„ iz člana 287. KZ FBiH. Tačnije radi se o licima:
• H.A., rođen 1992. godine,
• G.I., rođen 1992. godine i
• malodobni B.A. i K.A, sva lica iz Zenice, koja su prethodnim izvještajima prijavljena za činjenje navedenih krivičnih djela.


Prijavljena lica su dana 23.03.2012. godine uz službene izvještaje o počinjenim krivičnim djelima predata Kantonalnom tužilaštvu Zenica, na nadležnost i dalje postupanje.


URED POLICIJSKOG KOMESARA

Saznajemo da su uhapšeni razbojnici: 

ALMEDIN HALAĆ, rođen 1992., RUDOLF KNEŽEVIĆ 1993, IZET GIGOVIĆ 1992, NAMIR KARIĆ 1988, te maloljetnici NAMIR KARIĆ I AMAR BEŠIĆ. U bjekstvu je osoba SANEL GIGOVIĆ. 

Čitano 5740 puta