28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 22 Decembar 2014 21:04

Husejnagić: Deficit je manji

Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić izjavio je danas da su u ZDK-u uspjeli ovu godinu privesti u "pozitivnom smjeru", jer bi deficit trebao biti manji u odnosu na prošlu godinu.

 

Na tradicionalnoj prednovogodišnjoj konferenciji za medije, premijer Husejnagić je kazao da će situacija biti još bolja, ukoliko na zasjedanju Skupštine, zakazane za  24. decembar, bude podržan set finansijskih odluka koje je predložila Vlada ZDK-a.

 

Naglašava da je kantonalna vlada radila u tehničkom mandatu nakon februarskih socijalnih protesta. Također, istakao je, majska prirodna nesreća je donijela višemilionske štete, a najvjerovatnije će biti i veće zbog uništene infrastrukture i privrednih resursa. 

 

Pored svih problema, Vlada ZDK-a je, navodi kantonalni premijer, bila uspješna u aktivnostima prema određenim kategorijama stanovništva. Tako je za proteklih godinu i po dana uspjela smanjiti dug u sferi socijalnih kategorija i potreba porodilja. 

 

-U perspektivi trebalo bi da se građani ZDK-a angažuju u stvaranju novih vrijednosti, jačanju privrede i novog zapošljavanja, bez čega nema mogućnosti da se mijenja teško stanje u Zeničko-dobojskom kantonu - podvukao je Husejnagić. 

 

Ističe da nova izvršna vlast u ovom kantonu treba da nastavi aktivnosti na izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, što bi poboljšalo opću situaciju u ovom kantonu.