19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 05 Januar 2015 04:22

Manji dobitak MKO za milion KM

Mikrokreditne organizacije u RS, za prva tri kvartala ove godine, ostvarile su neto dobitak od 3.011.000 KM, koji je za više od milion maraka manji u odnosu na isti period prošle godine, navedeno je u Izvještaju Agencije za bankarstvo o stanju bankarskog sektora u RS.

 

Naime, u posmatranom periodu, poslovalo je šest mikrokreditnih organizacija i tri mikrokreditna društva, dok je osam mikrokreditnih organizacija sa sjedištem u FBiH poslovalo na teritoriji RS.

 

Za prvih devet mjeseci ove godine mikrokreditne organizacije ostvarile su ukupan prihod od 19,8 miliona KM, a skoro cjelokupan iznos prihoda čine prihodi od kamata. Prema rezultatima, ukupni krediti ovog sektora iznose 149,4 miliona KM i manji su za tri odsto u odnosu na prva tri kvartala prošle godine.

 

"Ciljna grupa korisnika kredita uglavnom su mali preduzetnici i građani s nižim prihodima, koji po pravilu teže dobijaju kredite od banaka", navodi se u izvještaju. U istom periodu, mikrokreditne organizacije sa sjedištem u FBiH ukupno su plasirale 123,9 miliona KM kredita i čine 45 odsto od ukupnih kredita ovog sektora. Sa druge strane, mikrokreditne organizacije sa sjedištem u RS koje posluju na teritoriji FBiH plasirale su ukupno 57,3 miliona KM, što je za milion KM manje nego u istom periodu prošle godine.