29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 22 Decembar 2014 20:27

Od 1. januara skuplja struja!

Građani Federacije BiH će od 1. januara 2015. godine plaćati višu cijenu električne energije!

 

Tako će računi za struju za domaćinstva koja se snabdijevaju iz "Elektroprivrede BiH" biti uvećani za 4,33 posto, a ostaloj potrošnji za 0,88 posto.

 

Naprimjer, građani koji mjesečno imaju prosječnu potrošnju od 260 kilovatsati, odnosno, 44,92 KM nakon poskupljenja će plaćati račune od 46,87 KM!

 

Kupcima koji se snabdijevaju iz "Elektroprivrede HZHB" računi će dolaziti uvećani za 1,97 KM, odnosno, kako prosječna potrošnja mjesečno za domaćinstva u EP HZHB iznosi 60,67 KM, sada će uslijediti nova cijena na računu od 61,84 KM.

 

Nove cijene je odobrila Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) na današnjoj sjednici u Mostaru, odnosno, data je saglasnost na prijedlog cijene usluge javnog snabdjevača za pružanje univerzalne usluge-dvjema elektroprivredama.

 

Naime, kako je to rečeno na pres-konferenciji u sjedištu FERK-a, od 1. januara 2015. godine, svi krajnji kupci električne energije su kvalifikovani kupci, čime ostvaruju pravo na slobodan izbor snabdjevača električnom energijom, a također, prestaju važiti tarifni stavovi za prodaju električne energije nekvalifikovanim kupcima.

 

Također, navedeno je kako ne treba zaboraviti da je cijena za male komercijalne kupce smanjena za 3,66 posto, što znači, kazali su članovi FERK-a, da neće biti domino-efekta.